Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Oldest flute
Kultur

Världens äldsta instrument är en flöjt av fågelben

Fyndet av en 35000 år gammal flöjt visar att det är sannolikt att tidiga människor hade ett modernt beteende och avancerad kommunikation.

En intakt 35000 år gammal flöjt har just presenterats som det hittills äldsta musikinstrument vi känner till.

Flöjten hittades av arkeologer i en grotta i sydvästra Tyskland och har sitt ursprung i den tid då moderna människor kom till Europa. Det avancerade instrumentet gör det troligt att tidiga människor hade ett utvecklat modernt beteende och avancerad kommunikation.

Detta tros ha gett våra förfäder en fördel i förhållande till neandertalarna, som försvann på bara några tusen år efter att den moderna människan anlänt.

Gjord av vingben

Flöjten är gjord av vingbenet från en gåsgam, som med en vingbredd på över två meter har långa ben som är idealiska för flöjter. Flöjten är 22 centimeter lång med en diameter på 0,8 centimeter och har fem hål att spela olika toner med.

Det är tekniskt krävande att tillverka en flöjt, då benet skall delas i två delar och sättas ihop igen helt lufttätt. Liknande fynd är inte heller kända från neandertalarna. Musik kan ha haft stor betydelse för den sociala sammanhållningen i människogrupper, till exempel i samband med fester, dans och ritualer.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj