Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Clown figure
Kultur

Varifrån kommer clownfiguren?

Clownen som vi känner den i dag har sina rötter i italiensk maskkomedi från 1500-talet.

Clownliknande figurer har varit kända i flera årtusenden. Vi vet från inskriptioner och fynd av statyer att pygméer, så kallade dangas, underhöll faraonerna med clowner i forntidens Egypten omkring 2500 år f Kr. Hovnarrar har förekommit i Kina sedan cirka 1800 f Kr och är även kända från bland annat Indien. De flesta kulturer har också haft marknadsgycklare.

Clownfiguren som vi känner den i dag har sina rötter i den italienska maskkomedin ”la commedia dell’arte”, som uppstod på 1500-talet som en del av karnevalstraditionen. I de äldsta komedierna hette clownfiguren Harlekin. Han bar från början trasiga kläder och svart mask, men med tiden utvecklas Harlekin till en elegant förförare, och clownrollen övertogs av Pierrot. De första cirkusclownerna dök upp på 1700- och 1800-talen, men moderna clowner med sina typiska kläder, röd näsa och stora skor började synas först en bit in på 1900-talet.

Läs också:

Beteende

Därför är vi rädda för clowner

4 minuter
Kultur

När uppfanns pengarna?

1 minut
Kultur

När började vi använda pengar?

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj