Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kultur

Varför har talet sju en magisk betydelse?

Siffran sju har en speciell roll i alla möjliga sammanhang. Varifrån kommer detta och vet man varför?

Talet sjus magi sträcker sig långt tillbaka. Den tidigaste kända kultur som tillämpade sjumystiken var den sumerisk-babylonska (cirka 3000–1500 f Kr) i dagens Irak. I sumerernas mytologi återkom talet flera gånger, och framför allt var många av gudarna grupperade i grupper om sju. Det var även den sumerisk-babylonska kulturen som konstruerade sjudagarsveckan så som vi känner den i dag. Man vet inte med säkerhet varför just talet sju hade ett magiskt värde för sumererna och babylonierna. Sannolikast är dock att sumererna sedan urminnes tider har baserat sin kunskap och användandet av talet sju på olika naturfenomen. Det kunde vara regnbågens sju färger eller de sju ”planeterna”, som astronomerna kände till på den tiden, nämligen solen, månen, Merkurius, Venus, Mars, Jupiter och Saturnus. Sedan dess har andra kulturer och religioner tagit över det magiska sjutalet. Till exempel lades grunden för Roms storhet enligt mytologin av stadens sju första kungar, medan Allah enligt islam skapade sju himlar ovanpå varandra.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj