Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Heart Egypt
Kultur

Varför är hjärtat symbol för känslor?

I många kulturer är hjärtet säte för känslorna, medan förnuftet finns i hjärnan.

Det är hjärtats funktion som kroppens pump som gjort det till symbol för känslolivet. I det ögonblick som hjärtat inte längre slår slutar även livet, och vi kan inget göra för att ändra på det. I många kulturer har hjärtat därför blivit säte för känslorna, medan hjärnan inrymmer förnuftet.

Hjärtat har spelat en särskild roll ända sedan de gamla egyptierna. Vid balsameringen lät de hjärtat som enda organ sitta kvar. Det skulle i Dödsriket vägas mot en fjäder, för att man skulle avgöra om den döde begått dödssynder eller gjort goda gärningar. Med kristendomen hamnade hjärtat i centrum som en symbol för Guds kärlek och som upphov till både godhet och ondska.

Under medeltiden grundades de första universiteten i Europa, och motsättningen mellan förnuft, som sades sitta i huvudet, och känslor, som förknippades med hjärtat, slogs fast. Denna uppfattning härskar fortfarande i stora delar av världen. Det finns dock undantag. I Japan satt själen förr i magen, och i dag anser många japaner att den sitter i halsen.

Läs också:

Sport

7 annorlunda idéer inför sportlovet

7 minuter
vildsvin fukushima TOP
Djur

Radioaktive vildsvin hærger Japan

1 minut
Skål
Kultur

Varför säger vi skål?

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj