Santa Cruz del Islote

Topp-5: Vilka öar är tätast befolkade?

Jag har nyligen besökt New York och Manhattan Island, där det bor 28 000 människor per kvadratkilometer. Men vilka öar är egentligen de tätast befolkade i världen?

1. Ilet a Brouee

125 000 invånare per kvadratkilometer

Ilet a Brouee
© Jenny Barker

Det bor drygt 500 personer i de 83 husen på den karibiska ön Ilet a Brouee. Och eftersom den lilla sandbanken utanför Haitis sydkust bara har en areal på cirka 4 000 kvadratmeter, är det världens tätast befolkade ö. Ilet a Brouee sticker nätt och jämnt upp över havsytan och är så plågad av tropiska orkaner att invånarna ofta måste fly till andra, större öar.

2. Santa Cruz del Islote

102 700 invånare per kvadratkilometer

Santa Cruz del Islote

Ögruppen Archipiélago de San Bernardo utanför Colombias kust består av nio naturliga korallöar, samt den artificiella ön Santa Cruz del Islote. Ön är bara 200 meter lång och 120 meter bred, men bebos ändå av cirka 1 250 personer.

3. Bonacca

83 000 invånare per kvadratkilometer

Bonacca Island
© Getty Images

Bonacca är känd som Honduras Venedig på grund av öns många kanaler och är i själva verket bara en sandbank på ett korallrev utanför den lite större ön Guanaja. Bonaccas ursprungliga invånare, payafolket, introducerade 1502 kakao för Christofer Columbus.

4. Ap Lei Chau

66 755 invånare per kvadratkilometer

Hongkong
© Shutterstock

Ap Lei Chau eller Aberdeen Island är en integrerad del av Hongkong. Den täta höghusbebyggelsen hjälper till att driva upp invånarantalet på den 1,3 kvadratkilometer stora ön över 85 000. Öns form sedd uppifrån har gett den det kinesiska namnet Ap Lei Chau, som översatt till svenska betyder anka-tunga-ön.

5. Migingo Island

65 500 invånare per kvadratkilometer

Migingo Island
© Recep Canik/Anadolu Agency/Getty Images

Migingo Island ligger inte i havet, utan i den afrikanska Victoriasjön. Dess cirka 2000 kvadratmeter är placerade nära gränsen mellan Kenya och Uganda, och de båda länderna diskuterar ständigt vilket land ön egentligen hör till. I dag bor det drygt 130 fiskare på Migingo Island.