Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Map of the world, sepia
Kultur - Språk

Varifrån kommer världsdelarnas namn?

Vi känner alla till världsdelarnas namn, men vem har egentligen döpt dem?

Ursprunget till världsdelarnas namn är inte alltid lätt att genomskåda, och för en del av dem är den exakta förklaringen okänd.

Namnet Europa har sedan antikens Grekland förknippats med prinsessan Europa, som i mytologin fördes bort av Zeus. Nyare forskning pekar dock på att Europa är avlett av det semitiska ordet ”ereb”, aftonlandet. Ursprunget till namnet Asien är också ovisst, men det kan komma från det semitiska ordet ”asu”, sol-uppgång.

Om Afrika finns det flera teorier. Namnet kan komma från den romerska provinsen Africa. En annan teori är att det är avlett av det latinska ordet ”aprica”, solrik, eller det grekiska ”aphrike”, utan kyla.

Betydligt lättare är det med Amerika, som är uppkallat efter den italienske upptäcktsresanden Amerigo Vespucci. Australien kommer från det latinska ordet ”australis”, som betyder söder. Under antiken ansåg grekerna att det i söder låg ett okänt land, som kartritarna sedan döpte till ”Terra Australis Incognita”, det okända landet i söder.

Kvar är Antarktis, som kommer från det grekiska ”antarktikos”, som betyder motsatt björnen. Den björn som avses är stjärnbilden Stora björn över Nordpolen.

Amerigo Vespucci

Flera folk namngav världsdelarna

Det är inte ett enda folk som har gett världsdelarna deras namn, och faktiskt är det bara cirka hälften vars exakta ursprung man känner till. Varifrån namnet Asien och Afrika kommer är däremot fortfarande osäkert.

Läs också:

Språk

Varför har länder olika namn?

0 minuter
Språk

Dina förfäders matvanor hörs i ditt språk

2 minuter
sign Language
Språk

Är teckenspråket detsamma överallt?

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj