Shutterstock
Bokstäver

Världens längsta ord

Det finns ett ord som består av flera tusen bokstäver och som påstås ta 3,5 timmar att säga. Det här är allt du behöver veta om världens längsta ord.

Ord kan vara långa. Mycket långa.

Det beror på att man på många språk kan bilda nya ord genom att länka ihop flera befintliga ord till ett nytt ord.

Ett exempel på svenska är bildbehandlingsprogram, som består av tre tidigare befintliga ord. Eller Sveriges längsta ord enligt Guinness rekordbok:

Ordet finns inte med i Svenska Akademins ordlista utan är endast sammansatt för att skapa svenskans längsta ord. Det innebär förstås att det går att skapa ännu längre ord.

I Tyskland skapar man också gärna nya ord genom att sätta ihop befintliga ord och det finns inga gränser för hur långa tyska ord får vara. Ett känt exempel är Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz, som med 63 bokstäver beskriver en lag om tillsynen och övervakningen av märkning av nötkött. Lagen antogs 1999 och pensionerades 2013, när ordet inte längre användes.

Världens längsta ord

Världens längsta ord är det kemiska namnet för proteinet titin – methionylthreonylthreonylglutaminylalanyl(...)isoleucine.

Ordet, som är drastiskt förkortat ovan, har inte mindre än 189 819 bokstäver och tar omkring 3,5 timmar att säga.

3D-rendering av proteinet titin

En 3D-rendering av proteinet titin med det mycket långa kemiska namnet.

© Shutterstock

Det är dock många som anser att kemiska namn inte kan karakteriseras som egentliga ord och att världens längsta ord i stället måste finnas bland sådana ord som används i litteraturen och/eller har tagits upp i ordböcker eller rekordböcker.

Det längsta ordet i litteraturen

Det längsta ord som har använts i litteratur är ett ord på sanskrit, som lyder: निरन्तरान्धकारित-दिगन्तर-कन्दलदमन्द-सुधारस-बिन्दु-सान्द्रतर-घनाघन-वृन्द-सन्देहकर-स्यन्दमान-मकरन्द-बिन्दु-बन्धुरतर-माकन्द-तरु-कुल-तल्प-कल्प-मृदुल-सिकता-जाल-जटिल-मूल-तल-मरुवक-मिलदलघु-लघु-लय-कलित-रमणीय-पानीय-शालिका-बालिका-करार-विन्द-गलन्तिका-गलदेला-लवङ्ग-पाटल-घनसार-कस्तूरिकातिसौरभ-मेदुर-लघुतर-मधुर-शीतलतर-सलिलधारा-निराकरिष्णु-तदीय-विमल-विलोचन-मयूख-रेखापसारित-पिपासायास-पथिक-लोकान्.

Ordet som mycket detaljerat beskriver brytningen ljusets brytning och finns i boken Varadāmbikā Pariṇaya Campū från 1970 är 195 bokstäver långt i sin ursprungliga form. Översätts det till latinska bokstäver blir det 428 bokstäver långt.

Det långa ordet på sanskrit finns med i Guinness Book of World Records som världens längsta ord. Ordet hamnar dock på andra plats om man räknar med det kemiska namnet för titin.

Är du intresserad av språk? Då ska du läsa vår artikel om världens mest talade språk.

Det längsta ordet i Oxford English Dictionary

Det längsta ordet som finns med i den engelska ordboken Oxford English Dictionary, är däremot pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis, som är den tekniska beteckningen för lungsjukdomen silikos.

Ordet innehåller 43 bokstäver

Världens åtta längsta ord

Enligt publikationen Etnologue, som ges ut av den ideella lingvistiska organisationen SIL, finns det 7 139 talade språk i världen och världens fem längsta ord finns i språk från både norra och södra halvklotet.

1. Engelskt ord – 189 819 bokstäver

 • Betydelse: Det kemiska namnet för proteinet titin.
 • Ord: Methionylthreonylthreonylglutaminylalanyl(...)isoleucine (förkortat).

2. Ord på sanskrit – 195 bokstäver

 • Betydelse: En beskrivning av ljusets brytning.
 • Ord: निरन्तरान्धकारित-दिगन्तर-कन्दलदमन्द-सुधारस-बिन्दु-सान्द्रतर-घनाघन-वृन्द-सन्देहकर-स्यन्दमान-मकरन्द-बिन्दु-बन्धुरतर-माकन्द-तरु-कुल-तल्प-कल्प-मृदुल-सिकता-जाल-जटिल-मूल-तल-मरुवक-मिलदलघु-लघु-लय-कलित-रमणीय-पानीय-शालिका-बालिका-करार-विन्द-गलन्तिका-गलदेला-लवङ्ग-पाटल-घनसार-कस्तूरिकातिसौरभ-मेदुर-लघुतर-मधुर-शीतलतर-सलिलधारा-निराकरिष्णु-तदीय-विमल-विलोचन-मयूख-रेखापसारित-पिपासायास-पथिक-लोकान्.

3. Ord på afrikaans – 136 bokstäver

 • Betydelse: En beskrivning av en presskonferens, där en talesperson från en fackförening höll ett strejktal vid en försäljare av begagnade bilar.
 • Ord: Tweedehandsemotorverkoopsmannevakbondstakingsvergaderingsameroeperstoes-praakskrywerspersverklaringuitreikingsmediakonferensieaankondiging.

4. Nyzeeländskt ord – 85 bokstäver

 • Betydelse: Namnet på en kulle i Nya Zeeland.
 • Ord: Taumatawhakatangihangakoauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokai-whenuakitanatahu.
Taumatakullen på Nya Zeeland

Här är skylten till den nyzeeländska kullen med det långa namnet. Kullen, som till vardags kallas Taumata, innehar rekordet som världens längsta platsnamn.

© Shutterstock

5. Tyskt ord – 79 bokstäver

 • Betydelse: Namnet på en klubb i förkrigstidens Wien för medarbetare från den elektriska divisionen i företaget Donaudampfschiffahrtsgesellschaft.
 • Ord: Donaudampfschiffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerkbauunter-beamtengesellschaft.

6. Turkiskt ord – 70 bokstäver

 • Betydelse: En beskrivning av en person som låter ungefär så här: "Som om du skulle tillhöra dem vilka vi kanske inte på ett enkelt sätt kan göra om till en som gör misslyckade saker".
 • Ord: Muvaffakiyetsizleştiricileştiriveremeyebileceklerimizdenmişsinizcesine.

7. Ord på Ojibwe – 66 bokstäver

 • Betydelse: En beskrivning av en blåbärspaj.
 • Ord: Miinibaashkiminasiganibiitoosijiganibadagwiingweshiganibakwezhigan.

8. Isländskt ord – 64 bokstäver

 • Betydelse: En beskrivning av den ring i en nyckelring som håller nyckeln som kan öppna ett arbetsskjul som används av vägarbetare vid området Vaðlaheiði.
 • Ord: Vaðlaheiðarvegavinnuverkfærageymsluskúraútidyralyklakippuhringur.