Shutterstock
Världens mest talade språk

Världens 13 mest talade språk

Vilket språk talas av flest människor i världen? Läs svaret i den här listan över världens mest talade språk.

Hur många språk finns det i världen?

Ethnologue är en ansedd årlig publikation som har publicerats sedan 1951 av SIL International, en ideell språklig organisation.

Publikationen publicerar information och statistik om språk och språkanvändning över hela världen, och enligt siffror från Ethnologue 2021 finns det 7 139 språk i världen.

I Ethnologue måste ett språk uppfylla krav som främst baseras på ömsesidig förståelse för dem som talar språket.

80 procent av de ”stora” språken talas av 80 procent av världens befolkning, medan 3600 små språk bara talas av 0,2 procent av alla människor.

Visste du att det finns ett ord som tar 3,5 timmar att uttala? Läs mer i vår artikel om världens längsta ord.

Här är världens mest talade språk

De mest talade språken är:

 • Engelska
 • Kinesiska
 • Hindi
 • Spanska
 • Arabiska
 • Bengali
 • Franska
 • Ryska
 • Portugisiska
 • Urdu
 • Indonesiska
 • Tyska
 • Japanska

Dyk ned i språken nedan, där du kan läsa hur många som talar språket och var de är vanligast. Längst ner hittar du också de 13 största språken rankade efter modersmål.

1. Engelska är världens mest talade språk

Engelska är världens mest talade språk med hela 1 348 miljoner människor som kan språket.

Antalet personer som har engelska som modersmål är å andra sidan endast 379 miljoner.

De största länderna som har engelska som modersmål är: USA, Kanada, Australien och Storbritannien.

2. Kinesiska (mandarin)

Kinesiska är världens äldsta skriftspråk och är 6 000 år gammalt. Det kinesiska språket består av många olika dialekter som dock klassificeras som egna språk.

Det bor cirka 1,4 miljarder människor i Kina och mandarin talas av mer än 70 procent av befolkningen, vilket är en av anledningarna till att språket hamnar högt på listan. Kina är också hemvist för dialekter som kantonesiska, som talas av 60 miljoner människor, och Wu, som talas av 81,4 miljoner människor i landet.

Mandarin talas av 1 120 miljarder människor i världen och 918 miljoner har mandarin som modersmål. Språket talas främst i Kina, Singapore, Taiwan och Malaysia.

Människor på gatan i Kina

Det bor cirka 1,4 miljarder människor i Kina och de flesta talar mandarin.

© BartlomiejMagierowski / Shutterstock.com

3. Hindi

Hindi är det officiella språket i Indien och det språk som talas främst i landet. Totalt beräknas det finnas 600 miljoner människor som talar hindi, och 341 miljoner människor har hindi som modersmål.

Hindi är baserat på Delhi-dialekten och före standardiseringen av det officiella språket fanns det flera andra dialekter som Avadhi, Basha och Braj.

Dialekten Avadhi talas i dag av endast cirka 4,35 miljoner människor.

4. Spanska

Spanska talas av 543 miljoner människor och rankas vara världens fjärde mest talade språk. Majoriteten av dem som talar spanska, 480 miljoner människor, har spanska som sitt modersmål. Spanska talas främst i Spanien, Mexiko, Central- och Sydamerika och USA.

5. Arabiska

Precis som kinesiska och hindi består det arabiska språket av flera olika dialekter. I allmänhet är dessa indelade i tre grupper:

 • Modern standardarabiska
 • Klassisk arabiska
 • Dialekterna

När arabiska omtalas betyder det vanligtvis standardarabiska – vilket är det mest talade arabiska språket – och det språk som är nummer fem på vår lista över de mest talade språken i världen.

Det uppskattas att 274 miljoner människor talar arabiska och cirka 200 miljoner människor har standardarabiska som modersmål.
Arabiska talas främst i Nordafrika, Mellanöstern och större delen av Arabiska halvön.

De fem största språken i världen är alltså: Engelska, kinesiska (mandarin), hindi, spanska och arabiska.

6. Bengali

Bengali talas främst i Bangladesh och Indien. Enligt listan 2021 från Ethnologue talar 268 miljoner människor bengalska och 228 miljoner människor har språket som modersmål.

7. Franska

På sjunde plats hittar vi återigen ett europeiskt språk – franska. Franska talas av 267 miljoner människor världen över. Men endast 77,2 miljoner människor har franska som modersmål.

Språket kommer från Frankrike och har spridit sig till Kanada, Belgien och Schweiz. Där är det modersmål tillsammans med engelska, tyska eller flamländska.

Delar av Väst- och Nordafrika har också franska som modersmål. Detta beror på tidigare franska och belgiska kolonier i området.

8. Ryska

Ryska talas av 258 miljoner människor i världen och 154 miljoner människor har ryska som modersmål. Ryska talas främst i Ryssland, Ukraina och delar av Asien.

Röda torget i Moskva

Det finns många som talar ryska i länder som en gång var en del av Sovjetunionen, såsom Kazakstan, Kirgizistan och Estland.

© Shutterstock

9. Portugisiska

Ett språk som många i Sverige kanske inte tänker på att det finns med på en lista över största språken eftersom Portugal är betydligt mindre än Sverige och har en befolkningsmängd motsvarande Sveriges.

Förklaringen ligger i att portugisiska inte enbart talas i Portugal utan även i länder som Brasilien, Angola och Moçambique.

Portugisiska talas av 258 miljoner människor och 221 miljoner har språket som modersmål.

10. Urdu

Urdu talas av 230 miljoner människor, främst i Indien och Pakistan. 68,6 miljoner personer har språket som modersmål.

11. Indonesiska

Indonesiska talas av 199 miljoner människor och 43,4 miljoner människor har indonesiska som modersmål. Språket talas främst i Indonesien.

Människor på gatan i Jakarta

Indonesiska hamnar på elfte plats bland de mest talade språken i världen.

© AsiaTravel / Shutterstock.com

12. Tyska

Tyska talas av 135 miljoner människor och är det officiella språket i Tyskland, Schweiz, Österrike, Luxemburg och Belgien. I några av länderna finns det flera officiella språk, till exempel i Belgien och Schweiz.

76,1 miljoner människor har tyska som modersmål.

13. Japanska

Japanska talas av 126 miljoner människor och ungefär lika många har språket som modersmål.

Språket talas främst i Japan.