Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nationsflaggor från olika länder fladdrar i vinden
© Shutterstock
Kultur - Språk

Varför har länder olika namn?

Jag har funderat på varför länder heter olika på olika språk. Varför är det så?

Historia och språkligt uttal påverkar att länder inte benämns på samma sätt överallt i världen. I själva verket är de emellertid inte alltid så olika som de låter. Till exempel betyder både Tyskland och Deutschland folkland. ”Tysk” är den svenska varianten av ett gammalt germanskt ord, som betyder folk, men ”deutsch” är den tyska. De enskilda ländernas status har också stor betydelse för det namn de får på olika ställen i världen. Om man på ett språk betraktar ett annat land eller en plats som extra betydelsefull och har många relationer till det, översätter man ofta namnet till det egna landets språk. Till exempel kallar engelsmännen Sverige för ”Sweden”, medan man inte har ansträngt sig för att ge engelska namn till de flesta svenska städer. Vanligtvis får avlägsna länder och mindre städer behålla det namn som dess invånare har gett dem. Uttryckt annorlunda tycker resten av världen inte att de är nog för att deras namn skall över- sättas eller för att de skall få en självständig beteckning. För övrigt finns det ett organ under FN som har i uppgift att ombesörja en viss standard med avseende på landsnamn.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj