Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kultur - Språk

Från vilken källa kommer de indoeuropeiska språken?

De språk som talas i Indien och Iran tillhör samma familj som många europeiska språk. Hur hänger det ihop?

För några hundra år sedan fann språkforskarna att det finns vissa likheter mellan latin, grekiska, sanskrit och persiska – de äldsta språk som man då kände till. De innehåller flera gemensamma ord, och de har även många likheter grammatiskt. Det ledde till teorin om ett ursprungligt, gemensamt indoeuropeiskt språk. Trots att det saknas källor anser språkforskarna att språket uppstod för cirka 6000 år sedan på de ryska stäpperna vid floden Volga. Där fanns en högt utvecklad kultur, från vilken människor efter hand spred sig. De reste dels till norra Indien, dels till Europa, och språket tog de med sig. Därför är indiska och de flesta europeiska språk släkt med varandra, även om de är uppdelade i många språkstammar. Genom att ”räkna baklänges” på orden har språkforskarna till och med lyckats rekonstruera hur det ursprungliga språket var uppbyggt. Den indoeuropeiska språkfamiljen omfattar i dag cirka 150 språk, som talas av tre miljarder människor, hälften av jordens befolkning.

Läs också:

Språk

Dina förfäders matvanor hörs i ditt språk

2 minuter
Språk

Världens 13 mest talade språk

2 minuter
Sanskrit
Språk

Vilket språk är världens äldsta?

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj