Shutterstock

3 skäl till att det är skitbra att svära

Många förknippar svordomar med ilska, frustration och dåligt uppförande, men faktum är att kraftuttrycken även kan vara tecken på ett knivskarpt intellekt och ärlighet.

1. Svordomar är tecken på intelligens

© Giphy

”Det var som tusan! Jag är ju så jävla smart!” Ja, det kanske du är.

Människor som kryddar språket med många svordomar har generellt ett större och mer välutvecklat ordförråd än andra, visar en amerikansk studie - och god språkförståelse är ett tecken på hög intelligens.

Om du gärna vill testa hur grov i mun du är kan du göra ”svordoms-testet”. Ju fler svordomar du kan komma på under en minut, desto bättre är det. Se mer i videon här:

2. Folk som svär är ärligare

Om din stora kärlek svär som en hamnarbetare finns det faktiskt en möjlighet att den här personen är väldigt ärlig mot dig.

Psykologer från Stanford, Hong Kong och Cambridge University har visat i en studie att människor som använder många svordomar ofta uttrycker sina uppriktiga känslor och ofiltrerade åsikter.

”Svordomar är ofta opassande, men de kan också vara ett tecken på att någon ger dig sin ärliga mening, De filtrerar inte språket för att göra det mer acceptabelt och de filtrerar heller inte sina ståndpunkter,” säger psykologen David Stillwell från Cambridge University.

3. Förbannelser lindrar smärta

© Shutterstock

Aj, för h**!

Svordomarna flyr munnen nästan per automatik när du råkar sparka in foten i dörrkarmen eller slår huvudet i en skåsdörr. Och det är bra.

Det har visat sig att man kan uthärda mer smärta om man låter de fula orden flöda fritt. Exempelvis har ett försök på Keele University i England visat att deltagarna kunde hålla sina händer nedsänkta i iskallt vatten under längre tid om de fick svära samtidigt.

Forskarna anser att svordomar hjälper till att aktivera kroppens flykt- och kamprespons där pulsen stiger och extra adrenalin pumpas ut i blodomloppet. Detta höjer smärttröskeln.