Panenka penalty

VM2014: Panenka-straffen stärker moralen

Om traditionen håller i sig avgörs minst en match genom straffsparksläggning under sommarens fotbolls-VM i Brasilien. Den så kallade "Panenka-straffen" är en psykologisk vinnare - den höjer moralen hos medspelarna och krossar den hos motståndarna.

22 maj 2014 av Morten Kjerside Poulsen

Är du prenumerant kan du läsa hela artikeln här:

Karriärens viktigaste spark

Ett straffsparksavgörande i ett VM kan bäst jämföras med en krigszon. Det finns få ställen där en människa upplever så stor press som när miljarder av tv-tittare och tusentals vrålande fans följer minsta lilla rörelse i karriärens viktigaste spark.

Tyngda av nervositet går spelarna, en efter en, fram till straffpunkten. Men en speciell spark kan få nervositeten att släppa och ge lagkamraterna en behövlig dos av entusiasm och självförtroende.

Panenka revolutionerade straffsparksavgörandet

Tjeckoslovakien leder med 4-3 i straffsparksavgörandet i finalen mot Tyskland under EM 1976 när det är dags för tjecken Antonín Panenka att lägga en straff. Om det blir det mål säkrar Panenka pokalen till sitt land, så det är en så kallad "positiv" straff som han ska lägga.

Han springer mot bollen och det ser ut som att han ska sparka till den ordentligt hårt, men i stället chippar han bollen i en mjuk båge i mål.

Se sparken här:

Panenka har avgjort mer än ett EM

Stora spelare som Francesco Totti, Zinedine Zidane och Andrea Pirlo har därefter varit iskalla nog att lägga den riskfyllda sparken i viktiga matcher. Panenka-straffen har avgjort straffsparksläggningar i fyra EM hittills och kan också få en avgörande betydelse under denna sommars VM - om det finns spelare som har nerver nog att försöka.

Läs mer: Den perfekta straffsparken

Den perfekta straffsparken i fotboll är en fascinerande kombination av spelarens fysiska förmåga, psykologi och hur fysikens lagar används. Det kan du läsa mer om i Illustrerad Vetenskaps artikel.

Som prenumerant på tidningen kan du hämta hem artikeln gratis genom att trycka på knappen nedan.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: