Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Skibriller
Kultur - Sport

Vilken färg ska dina skidglasögon ha?

Ljus och konturer kan smälta ihop när marken är vit av snö. Därför är det viktigt med rätt färg på glasen i dina skidglasögon.

De går att få i regnbågens alla färger, men alla fungerar inte lika bra. Färgen på glaset i ett par skidglasögon kan rädda dig från döden om de passar väderleken – och kan ta dig på fel väg om det är fel färg.

Skidåkarens ögon har flera fienden. Solstrålar reflekteras i snön och därför är ljusbelastningen på ögonen stor och kan leda till snöblindhet. Men om det är molnigt försvinner skuggorna i snön och därmed också de konturer som gör det möjligt att upptäcka pucklar och gropar i backen.

Därför är färgen på glasen i dina skidglasögon viktig när du kastar dig ut i backen i full fart.

Gula skidglasögon …

Shred/Blue Tomato

… är bäst när vädret är mulet. Våra ögon fungerar så att den gula färgen är den vi ser bäst när det himlen är full av moln och skuggor saknas. Dessutom är gult glas bra eftersom det filtrerar bort blått ljus. Just det blå ljuset suddar ut konturer och blir till en fiende i mulet väder. Men gult glas håller endast borta fjorton procent av solens strålar och är därför inte bra när solen skiner. Alternativt kan något mörkare orange glas stänga ute mer solljus så att konturerna fortfarande lyfts fram.

Rosa skidglasögon …

Von Zipper/Blue Tomato

… duger bäst när vädret skiftar. De släpper igenom mindre ljus än gula och tar även bort en del blått ljus så att konturer i snön inte försvinner helt. Kort sagt kan de användas både när det är molnigt och när solen skiner – men de är varken bäst i det ena eller det andra fallet. Men det är ett bra alternativ att kunna ha för båda fallen.

Blå skidglasögon …

Oakley/Blue Tomato

… är bästa valet när solen skiner från en blå himmel. Den mörka blå färgen är bra på att hålla solens starka och reflekterade strålar borta från ögonen. Ju mörkare glasen är ju bättre skyddas ögonen när himlen är molnfri.

Skidutrustning är mer än bara skidglasögon

Skidglasögon optimerar din syn när du kör nedför backarna, men du behöver också rätt skidor och bästa säkerhetsutrustningen för att komma ner i säkert skick. Läs mer i vår artikel om skidåkning:

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj