Är skidor eller snowboard snabbast?

På skidor är vikten fördelad på två punkter, medan den på en snowboard är samlad i en. Vilket är egentligen snabbast?

Skidåkning

Den högsta hastighet som uppnåtts på skidor är svindlande 254,96 kilometer i timmen, medan rekordet för snowboard ”bara” är 203,28 kilometer i timmen.

Även under mer ordinära förhållanden är skidor snabbare än snowboard.

Skillnaden beror först och främst på att friktionen är större för en snowboard. En snowboard har visserligen bara en kontaktyta med snön, medan skidor har två, men beröringsytan – och därmed friktionen – är störst för en snowboard.

Det beror bland annat på att snowboarden från början byggdes för att utföra stunts och inte för att åka fort med, medan utvecklingen av skidor tvärtom handlat om att öka hastigheten.

Generellt är det dock svårt för en snowboardåkare att hålla balansen, om han bara susar nedför en pist. Han kommer att vara tvungen att svänga en aning och därmed bromsa upp lite. En skidåkare har däremot två stödpunkter och kan därför åka mer rakt ned.

Skidor snabbare än snowboard

Även om en snowboard bara har en kontaktyta med snön medan skidorna har två, är skidor ändå snabbare. Det beror på att skidornas totala kontaktyta och därmed även friktionen är mindre än snowboardens.

Fördjupa dig i minsta detalj av vårt fantastiska universum med en prenumeration på Illustrerad Vetenskap