Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Skidåkning
Kultur - Sport

Är skidor eller snowboard snabbast?

På skidor är vikten fördelad på två punkter, medan den på en snowboard är samlad i en. Vilket är egentligen snabbast?

Den högsta hastighet som uppnåtts på skidor är svindlande 254,96 kilometer i timmen, medan rekordet för snowboard ”bara” är 203,28 kilometer i timmen.

Även under mer ordinära förhållanden är skidor snabbare än snowboard.

Skillnaden beror först och främst på att friktionen är större för en snowboard. En snowboard har visserligen bara en kontaktyta med snön, medan skidor har två, men beröringsytan – och därmed friktionen – är störst för en snowboard.

Det beror bland annat på att snowboarden från början byggdes för att utföra stunts och inte för att åka fort med, medan utvecklingen av skidor tvärtom handlat om att öka hastigheten.

Generellt är det dock svårt för en snowboardåkare att hålla balansen, om han bara susar nedför en pist. Han kommer att vara tvungen att svänga en aning och därmed bromsa upp lite. En skidåkare har däremot två stödpunkter och kan därför åka mer rakt ned.

Skidor snabbare än snowboard

Även om en snowboard bara har en kontaktyta med snön medan skidorna har två, är skidor ändå snabbare. Det beror på att skidornas totala kontaktyta och därmed även friktionen är mindre än snowboardens.

Fördjupa dig i minsta detalj av vårt fantastiska universum med en prenumeration på Illustrerad Vetenskap

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj