Shutterstock

Tomma läktare förstör fördelen med hemmaplan

Under coronapandemin har många läktare gapat tomma och detta har haft en tydlig effekt på resultaten.

Tusentals fans som klappar, ropar och hejar på sitt favoritlag är och har alltid varit en integrerad del av sporten. Men under coronapandemin har många läktare gapat tomma. Och det har lett till oväntade effekter.

En grupp forskare har studerat 15 olika europeiska fotbollsligor före och efter corona, och även om data visar att hemmalaget fortfarande vinner mer är det långt ifrån lika säkert när det inte finns några åskådare på läktaren.

För hemmalaget innebar det:

  • Tidigare vann de 46 procent av alla matcher.
  • Utan fans vann de bara 36 procent av alla matcher.

Undersökningen omfattar alla lag, det vill säga att om ett dåligt lag möter ett topplag hemma räknas det i statistiken.

För bortalaget innebar det:

  • Tidigare vann de bara 26 procent av matcherna.
  • Utan fans vann de 34 procent av matcherna.

För att undvika tomheten på arenan har flera klubbar bland annat försökt använda kartongfigurer av fans och stora dekorationer. Den danska fotbollsklubben AGF använde stora skärmar med fans som spelade in sig själva för att spelarna skulle få tillbaka den "levande känslan".

Hemmalag dominerar mindre utan åskådare

Forskarna kom fram till att hemmalagen har blivit sämre utan fans när det gäller antalet vunna matcher, gjorda mål, skott och den totala dominansen i spelet.

Bortalag däremot vinner fler matcher, gör fler mål och dominerar spelet i större utsträckning.

Tidigare har forskare gjort bedömningen att det sociala trycket från publiken skapar en snedvridning i förhållande till domarnas avgöranden, vilket oftare är till förmån för hemmalaget.

Bortalagets resa har också betydelse

Studier visar också att bortalagets resa har effekt om spelarna måste resa långt. Det gör att bortalaget spelar sämre på bortaplan än hemma.

Just denna fördelen har nyligen bevisats i den amerikanska basketligan, NBA, där samtliga matcher har spelats på samma stadion under corona.

Vanligtvis har lag sämre statistik när de spelar borta jämfört med när de spelar hemma, men denna skillnad försvinner på en neutral arena.