Norrmän plågar sig med stötar under fotbollsmatch

Fotboll i sig är en krävande sport. Den blir inte direkt lättare av att man får en stöt när man springer runt på planen.

Strøm fodbold

Inom fotboll finns det en stor rivalitet. När två riktiga rivaler möts på plan väcker det alltid stor uppmärksamhet. I Norge har man skapat helt nya ramar för dessa uppgörelser.

Fotbollskommentatorer från norska TV2 och Viasat spelade för ett tag sedan mot varandra. Det var en klassisk uppgörelse. Dessutom fick samtliga spelare elektroder på låret så att de när som helst under matchen skulle kunna få en stöt.

Norska TV2 och Viasat möttes i en fotbollsmatch med extra tortyr i form av stötar.

Vid sidolinjen satt komikern, musikern och politikern Johan Golden och komikern Henrik Elvestad med knappen – och makten – att ge stötar till var sitt lag.

Ingen av spelarna kunde känna sig säker, oavsett om de var i anfall, försvarade, om de var täckta eller stillastående – strömmen kunde alltid träffa dem.

Kroppen är en genväg för ström

Anledningen till att de norska fotbollsspelarna får en stöt är att våra kroppar är bra på att leda ström – betydligt bättre än till exempel luft. Elektriciteten försöker alltid komma ned i marken och här erbjuds elektronerna i strömmen den snabbaste genvägen, det vill säga genom kroppen.

Vårt nervsystem är redan ett motorvägsnät av elektriska impulser som får oss att till exempel tänka och röra oss. När nervsystemet utsätts för yttre elektriska impulser drar musklerna sig samman. Därför faller de norska fotbollsspelarna ibland på plan.

Ström och stötar är mer än smärta

Men ström är mycket mer än bara underhållning. I en kopparledning är ström vandrande elektroner som hoppar från kopparatom till kopparatom. Ström kan också vara farligt. Speciellt växelström, som vi har i vi har i våra uttag, kan vara skadlig för våra kroppar.

Det är speciellt farligt om hjärtat utsätts för ström. Det kan leda till hjärtstopp och att hjärtat börjar slå för snabbt. Även huden kan ta skada vid stötar och brännas vid allt för starka stötar.

Läs mer om hur vi fungerar med ström i oss: