7 annorlunda idéer inför sportlovet

Skidåkning på en magmabubblande vulkan i Chile, 20 kilometer oavbruten offpiståkning i Chamonix och sicksack-åkning mellan minor och missilbatterier på Golanhöjderna nära Syrien. Vi tar med dig på sju unika skidorter i den stora vita världen.

Skidåkning på en magmabubblande vulkan i Chile, 20 kilometer oavbruten offpiståkning i Chamonix och sicksack-åkning mellan minor och missilbatterier på Golanhöjderna nära Syrien. Vi tar med dig på sju unika skidorter i den stora vita världen.

Shutterstock

Mest lavasprutande: Ski Pucón

© Shutterstock

Skidområdet Ski Pucón i Anderna i Chile kombinerar några av Sydamerikas högsta skidpister med möjligheten att titta i en av världens mest aktiva vulkaner.

Besökare kan fotvandra upp till stratovulkanen Villaricas rökfyllda kraterkant och stirra ned på kokande magma, innan de beger sig utför igen på skidor från 2?840 meters höjd.

Vulkanen hade sitt senaste utbrott 2015, då lava och aska virvlade en kilometer upp i luften. Skidturisterna blev dock förvarnade.

Belägenheten på det södra halvklotet betyder att man kan åka skidor på vulkanen när det inte finns någon snö i Europa. Säsongen sträcker sig från juni till oktober.

Vulkan i Chile - Quetrupillan
©

DITT ERBJUDANDE: Se solen försvinna från toppen av en vulkan

I år infaller en sällsynt solförmörkelse över naturområdet Lake District i Chile, och Illustrerad Vetenskap ger dig chansen att uppleva det fantastiska fenomenet från den bästa utsiktsplatsen – toppen av en vulkan.

Med solförmörkelsen som den stora finalen har vi satt ihop en oförglömlig resa, som låter dig njuta av det bästa Chile har att erbjuda – från utsökt gastronomi till natursköna vandringar och utsikt över meteorsvärmar som sveper in himlen i stjärnfall.

Jag vill boka min resa nu

Du får även ett unikt tillfälle att se solförmörkelsen från någon av Chiles mest ikoniska vulkaner – den slocknade stratovulkanen Quetrupillan eller dess mycket aktive bror Villarrica.

Oavsett vilken vulkan du bestiger, så kommer du självfallet att ha sällskap av duktiga guider, så att din färd upp på höjderna är i trygga händer.

Tre snabba fakta om resan:

  • Vart: Chile
  • När: 9 december – 15 december
  • Varför: En total solförmörkelse på toppen av en vulkan är en upplevelse du aldrig kommer att glömma.

Följ med på ett äkta äventyr tillsammans med Illustrerad Vetenskap och ge dig själv ett minne för livet.

Men skynda dig! Det finns ett begränsat antal platser kvar!

Visa mig reseerbjudandet nu

Världens farligaste: Mount Hermon

© Wikimedia

Nära inpå ett av världens blodigaste inbördeskrig – i Golanhöjderna mellan Israel och Syrien – ligger skidsportorten Mount Hermon. Israelerna etablerade skidorten på 1970-talet efter att ha erövrat det omstridda bergsområdet under oktoberkriget, och i dag vimlar det med israeliska soldater och poliser i pisterna för att garantera säkerheten.

Israel har även anlagt ett antimissilbatteri på toppen av Mount Hermon samtidigt FN bemannar högst belägna observationsposten på toppen av berget. Dessutom ligger det ett minfält i närheten.

© Israel Defense Forces / Wikimedia

Speciella alpina soldater patrullerar Mount Hermon.

Den israeliska skidorten erbjuder elva sitt- och ankariftar, men snögarantin varierar eftersom området inte ligger mer än mellan 1 600 och 2 040 meter över havet.

Störst snögaranti: Mount Baker Ski Area

Mount Baker i delstaten Washington i västra USA är ett litet, mysigt ställe med 10 liftar, 38 pister – och 16,4 meter snö i genomsnitt varje säsong!

Under säsongen 1998–99 satte Mount Baker till och med världsrekord i snö, när området pudrades med 29,9 meter av det vita guldet.

Skidområdet ligger på bara 1?100–1?600 meters höjd i bergskedjan Cascade Range, men får massor av luftfuktighet från Stilla havet, vilket ger stora mängder snö.

Mest kompromisslösa: La Grave

© Shutterstock

Föreställ dig ett helt berg med bara en enda kabinlift och offpist-backar åt alla håll. Så ser det ut i La Grave.

Den franska skidsportorten är ett paradis för erfarna freerideåkare med 2?150 höjdmeter i en av de mest utmanande offpist-backarna i världen. Det finns ingen avskärmning, skyltning eller lavinsäkring i området, och dessutom är berget fullt av glaciärsprickor och framspringande klippor.

Världens största: Les Trois Vallées

© Shutterstock

Kvantitet är kvalitet, om man gillar långa turer från berg till berg. Och då kan inget mäta sig med Les Trois Vallées – de tre dalarna – som kan stoltsera med inte mindre än 493 effektiva pistkilometer .

Området består av de tre sammanhängande skidsportorterna, Val Thorens, Méribel och Courchevel, varav Val Thorens är den största och samtidigt Europas högst belägna skidsportort (2?300 meter).

Mest skrämmande pist: Crested Butte

© Non-credited/Whitelines.com

Man kan visserligen hitta andra lika tarmvridande utförsåkningar i världen. Men ingen har ett så olycksbådande namn som pisten "Body Bag" – Liksäck - i skidområdet Crested Butte i Colorado, USA.

Pisten börjar med en lutningsgrad på 55° de första 85 höjdmetrarna och det finns rikligt med träd och klippformationer, som man måste navigera runt eller hoppa ut över.

Den halsbrytande utförsåkningen ligger inom expertområdet "Extreme Limits", som var en av hemvisterna för extremskidåkningen i början av 1990-talet och lånade ut snön till några av de fösta big mountain-tävlingarna.

Längsta offpisten: Chamonix

Det finns flera anledningar till att ta gondolen upp till toppen Aiguille du Midi (3?842 meter) vid den franska skidsportstaden Chamonix.

För det första är det världens högsta gondoltur. För det andra är toppen en del av Mont Blanc-massivet och det närmaste du kan komma Europas högsta berg (4?808 meter), utan att klättra upp till fots. Och för det tredje får du en utförsåkning på 20 kilometer – 2?700 höjdmeter – genom några av de vackraste och mest förrädiska glaciärlandskap du kan komma i närheten av.

Turen heter Vallée Blanche och är världens längsta offpist-backe. En lokalguide rekommenderas!

© Wikimedia

Aiguille du Midi: Turen börjar här.