Knock-out punch

OS: Vinst på teknisk knockout

De olympiska spelen ligger precis runt hörnet, och snart samlas all världens idrottare till tävlingar, där den bästa vinner – eller kanske snarare den som har varit bäst på att utnyttja ny teknik.

8 maj 2012 av Henrik Bendix

Datorer övervakar nämligen träningen, analyserar resultaten och visar precis hur till exempel simmaren skall kunna kapa den sista avgörande hundradelen av en sekund för att snappa åt sig guldmedaljen. Nya material, en mängd sensorer samt blixtsnabba datorer har gjort sportvärlden till ett slagfält, där teknisk ”dopning” inte går att undvika, om idrottaren vill nå toppen inom sin sport.

De flesta av vinnarna vid de kommande olympiska spelen i London kommer att ha utnyttjat alla de möjligheter som den vetenskapliga utvecklingen ger.

Med högteknologiska redskap kan idrottarna optimera sina prestationer och tänka ut bästa möjliga vinnarstrategier gentemot sina medtävlare.

Biomekanisk videoanalys

På elitnivå studeras grenarna ur flera olika vinklar för att förbättra den enskilda idrottarens prestationer. Ett av de populäraste hjälpmedlen är biomekanisk videoanalys.

Den innebär att idrottarna följs med speciella videokameror, som kan filma i hög upplösning med över tusen bilder i sekunden. Efteråt kan tränare och idrottare analysera rörelserna i alla detaljer med hjälp av datorer med avancerad programvara. Datorerna har blivit så kraftfulla att analysen kan ske i realtid, varför idrottarna blixtsnabbt kan få svar på om något skall rättas till.

Alla rörelser registreras och analyseras

Utöver video använder idrottarna och deras tränare olika sensorer för att komma fram till var man skall göra en extra insats. En box stor som en tändsticksask kan innehålla radiosändare, GPS, accelerometer, gyroskop och kompass, som alla drivs av ett laddningsbart batteri. Boxen kan till exempel sättas på en löparsko eller runt vristen på en simmare och redovisa allt om idrottarens rörelser.

Dessutom använder idrottarna tryckkänsliga plattor för att till exempel mäta avstampet i ett hopp. Andra sensorer kan kontinuerligt berätta hur effektivt kroppen tar upp syre, hur snabbt blodet cirkulerar och hur hög blodsockerhalten är.

Forskarna har inte bara koll på idrottarna medan de tävlar utan ger dem även tips om kost eller om att sova på ett speciellt sätt, som kan förbättra deras prestation.

Idrottare sover sig till god kondition

I de grenar som kräver uthållighet tränar idrottarna på hög höjd, där det finns mindre syre. Då reagerar kroppen genom att öka mängden blodkroppar, så att musklerna kan uppta mer syre. En toppidrottare kan faktiskt sova sig till bättre kondition genom att ligga i ett syretält med låg syrehalt i luften.

Tekniken kan ta överhand

I vissa fall har utvecklingen gått så långt att det har varit nödvändigt att begränsa användningen av modern teknik så att sporten inte blir en teknisk kapplöpning, där det inte är bästa kvinna eller bäste man som vinner.

Det gäller till exempel inom cykling och simning, där de internationella förbunden justerat reglerna för att bevara fokus på vem som faktiskt är bäst, inte på vem som har tillgång till den mest avancerade tekniken.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: