Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Cramp spasm hurt knee man runner
Kultur - Sport

Varför får man kramp?

De flesta har någon gång drabbats av kramp i en muskel. Vad är muskelkramp, och varför får man det?

Kramp är en ofrivillig och kraftig sammandragning av muskulaturen. Det är ett av symtomen vid många åkommor, i synnerhet i nervsystemet. En särskild kramp, vadkramp, som de flesta människor råkar ut för drabbar underbenet i sängen om natten. Orsaken är okänd, men krampen är inget tecken på sjukdom. Det uppstår plötsligt en kraftig, eventuellt smärtsam spänning i vadmusklerna, så att foten böjs. Krampen upphör när man pressar foten mot sängkanten eller ställer sig på golvet. En annan form av kramp drabbar idrottare efter hårda ansträngningar, och man ser det ofta på fotbollsmatcher. Man känner inte till den exakta orsaken till kramp i vaden eller i andra muskler. Hos idrottare kan krampen bero på överbelastning, som medför små blödningar i muskulaturen. I dessa fall är krampen biologiskt ändamålsenlig, då den tvingar offret att stanna, så att han eller hon kan hämta sig från sin utmattning. De nattliga kramperna kan kanske tillskrivas obalans i blodets innehåll av natrium, kalium, kalcium, fosfater och klorider. Uttorkning kan ge kramper, men knappast någon som uteslutande är lokaliserad till enskilda muskelgrupper.

Läs också:

blodsmak i munnen
Sport

OS 2012 Varför får man blodsmak i munnen?

1 minut
Skihopper
Sport

Kan tunga backhoppare hoppa längre?

0 minuter
Sport

Fråga oss: Hur ändrar en skruvad boll riktning i luften?

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj