Swimmers

Varför är den nya simdräkten snabb?

Högteknologiska dräkter fick simmarna att sätta världsrekord på löpande band. Hur kan det vara?

De första av de nu förbjudna simdräkterna var framställda av neopren. Senare följde material, som påminner om plast. Gemensamt för dräkterna var att de gav mindre vattenmotstånd än huden, men också att de var mycket strama.

De komprimerade populärt sagt kroppen och gjorde den både mer hydrodynamisk och stel. Dessutom innehöll simdräkterna så mycket luft att de bidrog till lyftkraften.

Utvecklingen av de högteknologiska simdräkterna tog på allvar fart år 2007 och 2008, och de fungerade. Under denna period sattes det över 100 världsrekord, men icke desto mindre växte missnöjet bland de flesta simmare, eftersom dräkterna var dyra och inte höll särskilt länge. Därför förbjöds de nya simdräkterna år 2009 av FINA, det internationella simförbundet.

Det främsta argumentet var att simning skall vara en sport, där det är simmarens fysik och inte dräkten som fäller utslaget. Därför skall dräkterna nu framställas av textil, och vid tävlingar är det bara tillåtet att bära de simdräkter som är godkända av en oberoende kommitté. Det beslutades dock att de rekord som sattes i de högteknologiska dräkterna fortsatt skall gälla.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: