Swimmer

Simmare övervinner vattenmotståndet

I simning kämpar idrottarna mot vattenmotståndet. Därför fokuserar träningen på att fintrimma alla rörelser i kampen mot klockan och de bråkdelar av en sekund som kan få simmaren på prispallen.

8 maj 2012 av Henrik Bendix

Tränarna videofilmar simmarna ur olika vinklar både över och under vattnet. Det gör det möjligt att analysera alla faser av ett simtag för att hitta detaljer, som kan förbättras.

Vinkeln i simmarens armbåge skall till exempel kanske ändras litet för att ge den optimala framåtdrivningen, eller så skall huvudet vridas några få grader för att ge så litet motstånd som möjligt i vattnet.

Swimmer with paddles

En del tränare använder sig dessutom av ljusstrålar, som kan ”dra” simmaren genom vattnet med en bestämd hastighet. Det ger idrottaren en känsla av hur snabbt han eller hon skall simma i de olika faserna av heatet, och hur han eller hon skall förbättras för att säkra segern vid OS.

video analysis of swimmer

Simmaren använder också handplattor för att öka styrkan i armar och axlar, liksom de med speciella flythjälper kan hålla en del av kroppen uppe, så att tekniken kan förfinas i bara armar och ben.

Stort fokus på simdräkt

På grund av vattenmotståndet lägger man stor vikt vid simdräkten. Det nyaste är att dräkt, badmössa och glasögon fungerar tillsammans som en enhet, vilket kan minska vattenmotståndet med fem procent gentemot tidigare. Mössa och glasögon är till exempel designade med hjälp av 3D-skanningar av huvudet, och för kvinnornas vidkommande har man tagit hänsyn till håret.

Fakta

  • 3D-skanningar optimerar simdräkten

  • Video trimmar simstilen

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: