test cyklist

Cyklisterna utnyttjar vinden

Inom cykelsporten lämnas inget åt slumpen, och det är en av de grenar där man samlar in och analyserar mest information om utövarna.

8 maj 2012 av Henrik Bendix

Utöver videoanalys, som till exempel används för att hitta den bästa tekniken att trampa runt pedalerna, använder cyklisterna en mängd information från cyklarna för att optimera träningen.

Träningscyklarna har till exempel sensorer, som mäter de effekter som pedalerna och vevpartiet utsätts för. Cyklisterna kör runt med ”svarta lådor”, som samlar in information om cykelns rörelser, så att man senare kan komma fram till vad som kan förbättras.

Bancyklarna är utpräglat aerodynamiska och tillverkade av kolfiber, som är ett lätt och starkt material. De är datorkonstruerade och därefter testade i vindtunnlar för att garantera minsta möjliga luftmotstånd och optimal kraftöverföring från ben till bakhjul.

Ett speciellt styre gör det möjligt för cyklisten att sitta så aerodynamiskt som möjligt på cykeln. Även kläder och hjälmar är testade, så att de i stort sett inte ger något vindmotstånd.

Fakta

  • Svart låda avslöjar svagheter

  • Vindtunnel trimmar utrustning

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: