Hur kan en fotboll ändra riktning i luften?
Några av de vackraste målen i fotboll görs direkt på frisparkar, när en spelare skruvar bollen förbi eller över försvarsmuren. Men hur kan bollens rotation runt sig själv få den att ändra riktning i luften?

Semifinalen mellan Danmark och England i EM 2021 bjöd på turneringens enda mål på direkt frispark.
En halvtimme in i första halvlek skruvade Mikkel Damsgaard upp bollen över engelsmännens försvarsmur, så att den trots sin hastighet hann dyka ned under ribban och in bakom målvakten Jordan Pickford.
Fotbollsspelare tränar i timmar på att lära sig skruva bollen förbi eller över en försvarsmur. Det är det enda sättet att göra mål när muren helt täcker bollens direkta bana in i mål.
Anledningen till att det överhuvudtaget är genomförbart är den så kallade Magnuseffekten, som får bollen att ändra riktning i luften.
Rotation förändrar luftmotståndet
För att utnyttja Magnuseffekten ska bollen skickas i väg med en rotation runt sin egen axel. Det uppnår spelaren genom att träffa den snett, exempelvis på bollens högra sida.
Medan bollen rör sig längs sin bana möter den luftmotstånd, men motståndet är olika beroende på var spelaren får in sin träff. På höger sida möter den mest motstånd, eftersom rotationen vrider ytan i samma riktning som bollen. På vänster sida är motståndet mindre, därför att ytan vrider sig i motsatt riktning jämfört med bollens.