Det är första gången som domarna i ett fotbolls-VM får teknisk hjälp att döma offside i nära nog realtid, med hjälp av bland annat artificiell intelligens, tolv kameror och en sensor inuti bollen.
Därmed slipper åskådare på stadion och drygt tre miljarder tv-tittare vänta i flera minuter på att domarna med den nuvarande VAR-tekniken ska bestämma sig för de ska blåsa offside eller inte.
Så här funkar offsidetekniken
Fotbollens världsförbund FIFA ligger bakom VM i Qatar, och organisationen kallar själva datorhjälpen för "halvautomatisk offsideteknik".
Tekniken använder tolv spårningskameror som har monterats under en stadions tak för att spåra bollen, som innehåller en sensor som skickar positionsdata 500 gånger i sekunden till ett artificiellt intelligent datorsystem.
Samtidigt dubbelkontrolleras upp emot 29 datapunkter för varje enskild spelare 50 gånger i sekunden. Datapunkterna omfattar alla delar av en spelare som kan befinna sig i en straffbar offsidesituation. Det artificiella intelligenta kontrollsystemet övervakar fortlöpande samtliga boll- och spelardata och signalerar om en misstänkt offsidesituation uppstår.
Åskådarna kan följa med
Videodomaren i VAR-kontrollrummet är den första som får signalen.
Videodomaren ska granska situationen inom ett par sekunder, varpå domaren på planen meddelas om matchen ska avbrytas för en straffbar offsidesituation.
För att låta åskådarna följa med i vad som händer ska FIFA förstora 3D-animationer av bollens och spelarnas spårningsdata på stadions storbildsskärmar, så att alla kan se hur spelaren stod i offsideposition när bollen passades.
Tekniken har bland annat testats – framgångsrikt enligt FIFA – under de arabiska mästerskapen 2021 och under klubblagens världsmästerskap i fjol.
Tidigare innebar VM 2014 startskottet för mållinjeteknik för att avgöra om bollen var på andra sidan strecket eller inte, och VM 2018 introducerade det ganska utskällda VAR-systemet med manuell granskning av offsidesituationer.
Stjärnor täckta med sensorer
Förutom ny teknik i matcherna ska stjärnspelarna i träningslägren under VM i Qatar vara täckta med sensorer, som bland annat mäter spelarnas puls, löpdistanser och hastigheter under spurter.
Sensorerna följer även spelarna på planen i VM-matcherna, så att en fysisk tränare via en iPad på bänken kan följa med i spelarnas fysiska formkurva under matcherna.
Dessa spelardata kan bland annat användas till att planera byten av trötta spelare.
Klubblag mäter hjärnaktivitet
Den senaste tekniska nyheten i fotbollsvärlden är neuroteknik, som bland annat det engelska topplaget Liverpool har använt sig av under året som gick.
Liverpool-laget har under träningar mätt spelarnas hjärnaktivitet med headsets från det tyska företaget neuro11.
Läs också:
Syftet med mätningarna är att identifiera spelarnas stressade situationer och bemöta dem i stridens hetta, när alla distraktioner utanför planen måste utestängas vid exempelvis straffläggningar och liknande situationer.
Än då länge finns det dock inget VM-lag som officiellt har meddelat att de mäter spelarnas hjärnaktiviteter för att få de avgörande marginalerna på sin sida.