8 fantastiska OS-tekniker

Aldrig tidigare har de tävlande eller publikupplevelsen varit bättre än det vi kommer att få uppleva nu när OS officiellt drar igång i morgon. Tekniken har förändrat tävlingen.

nikesko OL

1) Löparskorna

För att ge sina sponsrade löpare bästa möjliga skor har Nike spanat in skelett på vaxkakor och skapat en sula som ger optimal friktion på underlaget. Prototypen av sulan skrevs ut i 3D så att flera mönster kunde testas samtidigt som produktionskostnaderna hölls nere. Allt för att få fram den optimala skon.

2) Bågskyttet

Måltavlorna i bågskyttetävlingen ser ut som de brukar men är dock mycket uppgraderade. Ett avancerat sensorsystem registrerar hur spetsen på pilen träffar med en noggrannhet på 0,2 millimeter – betydligt mer exakt än tidigare.

3) Virtual Reality-upplevelsen

I samarbete med Samsung Gear sänds en händelse från OS i högupplöst virtual reality varje dag. Även öppnings- och avslutningsceremonin filmas i VR. Det kräver dock att du har ett Samsung Gear VR-headset och en kompatibel telefon om du vill kunna uppleva det. I videon ovan kan du få en förhandsvisning (kräver inga VR-glasögon).

LÄS OCKSÅ: Allt du behöver veta om virtual reality

4) Nedkylningen

I männens tiokamp är värme en av de största prestationshämmarna för idrottarna. Därför har Nike utvecklat en hjälm som ska kyla ned tiokamparnas huvud. Hjälmen är ventilerande och utrustad med kylelement som håller nacke, hjässa och ögon nedkylda.

5) Baddräkten

Speedo har utvecklat en dräkt som ska ge minsta möjliga friktion med vattnet och mesta möjliga stöd till simmaren. Snitten görs med laser, vilket gör dem väldigt precisa. Dräkten ger med sig på bredden, men inte på längden, och speciella sömmar på magen ger stöd åt magmusklerna.

6) Aerodynamiken

Luftmotstånd betyder mycket när det handlar om marginaler. Inför OS har Nike uppfunnit ett speciellt plåster som minskar luftmotståndet hos löparna. Plåstret är utrustat med små piggar som skickar luften aerodynamiskt runt om löparen utan att hen bromsas. Det finns olika sorters plåster för olika distanser. Aerodynamiken ändrar sig utifrån hur snabbt man springer. ## 7) OS-ringen

Inför OS har Visa utrustat samtliga stånd med automater som tar emot kontantlös betalning. Allt som krävs är ett armband som du håller över maskinen - och vips! så har du betalat! För 45 idrottare är det ännu enklare. De har fått en ring som de kan betala med i OS-byns alla mat- och drickstånd genom att hålla ringen ovanför maskinen.

8) Street View

Google är en av OS:s partner. Det betyder bland annat att du kan gå på upptäcktsfärd på de olika arenorna med Google Street View. Medarbetare har gått runt i OS-byn med en ryggsäck som väger 18 kilo med totalt 15 kameror för att ge dig upplevelsen av att du befinner dig på plats.