11 galna fotbollsfakta

Matematiska genier, snabba röda kort och grönländska amatörer – fotboll bjuder på en lång rad finurliga och vansinniga fakta.

Fotboll_tyska flickor

1. VM ledde till babyboom

Tyskland hade länge dragits med låga födelsetal, men ett VM-värdskap 2006 hjälpte utvecklingen på rätt väg. Nio månader efter turneringen föddes ett enormt antal barn – en babyboom som tillskrivs euforin som rådde under VM-dagarna.

2. Inte bara för människor

Länge har människor varit de enda som har ägnat sig åt fotbollens ädla konst. Men nu är det slut med det monopolet. Robotar intar sakta med säkert fotbollsplanerna – även om de fortfarande saknar en viss elegans.

3. Fotboll på månen

Den förste mannen på månen, Neil Armstrong, hade planerat att ta med en fotboll när han skulle upp till vår naturliga satellit. Nasa satte dock stopp för hans plan – fotbollen var inte tillräckligt amerikansk.

4. En matematisk bollkonstnär

Matematikern Harald Bohr stod ofta i skuggan av sin kände bror, Niels Bohr. Men inte när det gällde fotboll. Harald var en populär fotbollsspelare i Danmark och när han skulle försvara sin doktorsavhandling i matematik var hörsalen proppfull med fotbollsfans som hejade på honom.

5. Rekordsnabbt rött kort

2 sekunder – så lång tid hann det gå av matchen mellan Cross Farm Park Celtic och Taunton East Reach Wanderers innan världens snabbaste röda kort plockades upp. När domaren visslade i gång matchen utbröt anfallaren Lee Todd överraskat ”Fuck me, that was loud” och fick genast en röd enkelbiljett till duschrummet.

6. FIFA utvisar Grönland

Det krävs en gräsmatta för att spela fotboll, anser FIFA. Och gräs finns det inte mycket av på Grönland. Det finns faktiskt så lite att det inte räcker till en fotbollsplan av internationell standard. Därför får grönländarna inte heller ingå i FIFA.

7. Därför skruvas bollen

När en frispark ska skruvas in är det Magnuseffekten skytten tar till. Den får bollen att ändra riktning när bollen roterar runt sin egen axel. Effekten har också använts för framdrivning av fartyg.

8. Norge – Brasiliens övermän

Norge är det enda landslaget i världen som har spelat professionella matcher mot Brasilien utan att någonsin ha förlorat. Statistiken visar två vunna och två oavgjorda matcher i norsk favör.

9. Världens dödligaste match

Ett helt fotbollslag omkom under en ligamatch i DR Congo 1998, när ett blixtnedslag bisarrt nog träffade samtliga spelare i hemmalaget, medan bortalagets spelare alla slapp undan utan en skråma. Ytterligare 30 åskådare och volontärer fick brandskador och befolkningen drog att en häxdoktor måste ha lagt en förbannelse över hemmalaget när det stod 1-1.

10. Mängder av självmål

149-0 är världens högsta matchresultat. Den originella och mycket ensidiga matchen ägde rum på Madagaskar den 31 oktober 2002, när klubblaget Stade Olympique L’Emryne i protest mot ett domarbeslut i en tidigare match satte bollen i eget nät 149 gånger mot ärkerivalerna från AS Adema. Det motsvarar ett mål var 36 sekund.

11. Sensation på nätet

Den första videon som uppnådde en miljon visningar på Youtube var en Nike-reklam från 2005 med brasilianske Ronaldinho. Videon blev internets första verkliga virala fenomen. Man får se Ronaldinho göra sig redo för inspelning genom att sparka en boll i ribban fyra gånger utan att den vidrör marken och klippet diskuterades ivrigt – fejk eller inte fejk. Döm själv...