Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Insnörade fötter
Kultur

Vilket kvinnligt mode har varit mest obehagligt?

Vad har gjort mest ont när kvinnor tvingats leva upp till skönhetsidealen?

I Kina var det i över 1 000 år ett utbrett mode att snöra in små flickors fötter så mycket att de blev fullständigt förkrympta.

Traditionen härrörde från de kejserliga palatsen, där konkubinernas insnörda fötter fick dem att dansa med små, trippande och – enligt överklassen – eggande steg.

Brutna ben och förtvinade muskler

För att uppnå de eftertraktade "lotusfötterna” fick flickorna ofta redan från tre-fyraårsåldern alla tår utom stortån inböjda under fotsulan med hjälp av bandage, så att foten på längden krympte till nästan en tredjedel. För att påskynda processen skulle flickorna gå på de insnörda fötterna, så att benen knäcktes till och musklerna förtvinade.

Efter cirka två års insnörning nådde tår och häl varandra, och foten fick den önskade längden åtta-tio centimeter.

Även om få kvinnor verkligen fick lotusfötter, skulle de visa tålamod och självdisciplin. De små fötterna doldes i broderade sidenskor, och flickorna kunde inte gå utan bandage, vilket enligt den dåtida uppfattningen i Kina utstrålade kvinnlighet.

Andra smärtsamma skönhetsideal

“Läpplatta” förekom tidigare hos kvinnor av saras-djinjastammen i Centralafrika. Där spändes underläppen ut med decimeterstora skivor av trä eller lera.

“Giraffkvinnor” från Afrika och Sydostasien fick gradvis halsen sträckt med allt fler halsringar. Om giraffkvinnans man misstänkte henne för otrohet, kunde han ta bort ringarna så att hennes försvagade nacke bröts.

Smertelig kvindemode
© Scanpix & Getty Images

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj