Så fungerar en kreditupplysning

Att utbudet av olika lån fortsätter att uppkomma på marknaden beror ibland på att det är minimala skillnader mellan de olika lånen. Till exempel maxbeloppet som går att ansöka om och hur snabbt man har chans att få pengarna överförda till sig.

© Pixabay

Men det finns också andra viktiga aspekter som du bör känna till, till exempel hur du får de bästa lånen eller de med lägst ränta. När du har tagit en ordentlig titt på dessa saker kommer du att se att det är värt din tid att ta reda på mer om vad som finns på marknaden.

Vad är det som gör att ett specifikt lån blir det bästa alternativet för dig? Är det på grund av den låga räntan, att du får pengarna inom ett dygn eller att långivaren inte använder sig av UC när det ska göras en kreditkoll? För att få låg ränta och bra villkor gäller dock bara en sak, ett bra kreditbetyg. Och detta räknas fram via en kreditupplysning.

Vad innebär UC?

Så fort du ser att det står ”utan UC” i kombination med lån, så ska du inte misstolka det som att det inte kommer göras en kreditkoll på dig. Enligt lag så är alla långivare bundna att göra detta. Däremot kan du låna utan UC (se exempel här), som innebär att det används ett annat företag än UC för att genomföra din kreditprövning. De två vanligaste är Bisnode och Creditsafe.

Detta innebär att en potentiell långivare fortfarande kan få tillgång till dina uppgifter såsom lön, betalningsanmärkningar, civilstatus mm. Det är bara namnet på byrån som är annorlunda. Å andra så är det i regel lättare att få ett lån beviljat, som inte har genomgått kreditprövning av UC. En av anledningarna är att UC är det företag som tar med som mest information om en person vid en kreditprövning. Uppgifter som även kommer med är till exempel bolån och andra blancolån.

Med BankID får du pengarna ännu snabbare

BankID är en tjänst som mer eller mindre varje svensk använder sig av idag för att legitimera sig via nätet. Det är en säker form av identifiering som används av många banker och andra företag. Om du har ett BankID kan du ofta få pengarna från ditt lån överförda till ditt konto inom 24 timmar.

Ofta när man ansöker om någon form av snabblån, så är det för att man behöver pengarna på sitt konto snarast möjligt och då låneprocessen kan underlättas med hjälp av BankID, så bör du tänka på att ha det installerat och tillgängligt. Vanligtvis använder man sig av det snabbt och smidigt via en app på mobilen.