Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kultur - Religion

Vilken buddha ärvärldens största?

Varför byggs många Buddhafigurer så stora, och vilken är den allra största?

Världens största Buddhafigur är 416 meter lång och 68 meter hög. Den blev färdig i oktober 2004 och ligger längs en flod vid kullarna utanför staden Yiyang i den sydöstra kinesiska provinsen Jiangxi. Traditionen med att bygga enorma Buddhastatyer kommer troligen från hellenismen, som var en blandning av grekisk kultur och mellanöstern-kultur, som bredde ut sig från Grekland till Asien efter Alexander den stores fälttåg på 300-talet före Kristus. Hellenerna reste gärna jättelika statyer, och buddhisterna tog idén till sig som ett sätt att skapa samlingspunkter och uttrycka sin tro. Bortsett från islam har det i alla religioner funnits en tendens att skapa bilder av och tillbe sin gudom. Inom buddhismen började det dock ett par hundra år efter den ursprunglige buddhans, Siddhartas, död, antagligen eftersom han varken betraktade sig som en gud eller en religionsstiftare utan snarare som en andlig och moralisk vägledare för människor runt sig.

Läs också:

Religion

Är Jesus en historisk person?

0 minuter
crucifixion
Religion

Därför ändrar påsken datum

2 minuter
Religion

Varför är 13 ett olyckstal?

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj