Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kultur - Religion

Varför råder det bildförbud inom judendomen och islam?

Varifrån kommer bildförbuden bland judar och muslimer, och hur gammalt är det?

Både i judendomen och islam finns det varningar och förbud mot bilder i gamla skrifter. Det äldsta av de båda förbuden är det judiska, som finns i Andra Mosebok 20:4: ”Du skall inte göra dig någon bildstod eller avbild av någonting uppe i himlen eller nere på jorden eller i vattnet under jorden”. Moseböckerna har sammanställts mellan 200 f Kr och 300 e Kr. I Koranen, som är skriven på 600-talet e Kr, lyder det: ” Och gör inte Gud till föremål för jämförelser! Gud vet allt, men ni har ingen verklig kunskap.” Båda förbuden är ett värn mot flergudadyrkan, som fanns både i Arabien och i det gamla Israel. Det var till exempel den frestelse som israeliterna föll för då de skapade guldkalven. En avbild av Gud uppfattades dessutom som ett olämpligt försök att göra honom närvarande och beroende av människors önskningar. Slutligen kunde det få vissa att tillbedja bilderna eller konstnären och inte Gud. Det judiska förbudet mot gudabilder utvecklades sedan till en motvilja mot alla bilder, men förbudet upprätthålls sällan i dag. Det gör det däremot i islam, speciellt vad gäller statyer och skulpturer. Å andra sidan är nonfigurativ konst väldigt vanlig i den muslimska världen.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj