Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

crucifixion
© Creative Commons
Kultur - Religion

Varför ändrar påsken datum?

Även om påskens datum varierar finns det ett system bakom.

Jesus dog under den judiska påskfesten, som ligger på ett fast datum och är judarnas största högtidsdag. Den kristna påsken har rötter i judarnas påskfest, men redan i den gamla kyrkan rådde oenighet om tidpunkten för påskfesten.

Påsk efter fullmåne

En del kristna församlingar firade påsken på ett bestämt datum, liksom judarna, men denna dag inföll sällan på en söndag, som är den dag som de flesta kristna vill fira som uppståndelsedagen.

Flertalet av de tidiga kristna valde därför den första söndagen efter påskfullmånen, alltså den första fullmånen efter vårdagjämningen.

Fastslogs 325 e.Kr.

Traditionen att lägga påskdagen på en söndag segrade i slutänden, då denna tidpunkt fastslogs på kyrkokonciliet i Nicaea 325 f Kr.

Tidpunkten för påsken skulle således komma att variera efter när det är fullmåne under veckorna efter vårdagjämningen. Påskdagen är första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen.

Påskdagen kan tidigast firas den 22 mars och senast den 25 april.

Läs också:

Religion

Är Jesus en historisk person?

0 minuter
Jesus grav TOP
Religion

Jesu grav överraskar forskarna

0 minuter
Religion

Vad dog Jesus av på korset?

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj