Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Väger själen 21 g?

Jag har hört att kroppen blir exakt 21 gram lättare när man dör. Stämmer det?

shutterstock & Getty Images

Under spiritismens storhetstid omkring år 1900 genomförde man en serie makabra försök, där en döende placerades på en specialvåg och vägdes före, under och efter döden.

Många av de forskare som utförde dessa experiment rapporterade att det i dödsögonblicket skedde en plötslig och oförklarlig viktminskning, i regel på 20–30 gram.

Det tog man som bevis för att själen i detta ögonblick lämnade kroppen. Viktminskningen kan även bero på utandning och förångning, och idag menar de flesta forskare att resultaten i högre grad avspeglar dåtidens hållning till själens existens än ett verkligt fenomen.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj