Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kultur - Religion

Vad är tungomålstal?

På TV har jag sett troende som ”talar med tungor”. Vad innebär det egentligen?

Överallt där tungomålstalande praktiseras, är det tätt knutet till religiösa ritualer. Tungomålstalandet uppstår, när människor i samband med de religiösa ritualerna uppnår en sorts trans, som får dem att utstöta märkliga ljud – de talar ”med tungor”. Fenomenet är känt sedan forntiden och förekommer i en rad olika kulturer än i dag. Studier har visat att tungomålstal överallt är likartat och i det närmaste indelat i takter – precis som musik. Ofta rör det sig om ljud, som den talande inte använder i sitt språk till vardags. Att tungomålstalande är knutet till religiösa ritualer innebär dock inte alltid att det är spontant eller okontrollerat. Nya medlemmar i pingströrelsen talar till exempel i regel inte med tungor, men när de har vant sig vid sin omgivning och funnit sig till rättai församlingen, kan de mycket väl börja göra det. Ofta får en person som är extra bra på att tala med tungor en särskild plats i församlingen. Därför förekommer det att vissa tungomålstalande människor låtsas att de talar med tungor i stället för att invänta att den riktiga transen infinner sig.

Läs också:

Religion

Fanns Babels torn i verkligheten?

0 minuter
Jesus grav TOP
Religion

Jesu grav överraskar forskarna

0 minuter
Religion

Har någon människa dött av voodoo?

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj