Adam och Eva

Kvinnan skapades av mannens penisben

Bibelforskare menar att Eva skapades av Adams penisben – inte hans revben.

6 januari 2016 av Signe Sørensen

Vi har missförstått det Gamla Testamentet de senaste årtusendena. Det anser åtminstone en religiös forskare i bibliska texter och fornhebreiska från American Jewish University.

Ziony Zevit har studerat den gamla, hebreiska bibeln länge och väl och har kommit fram till att det fornhebreiska ordet "tsela" – som betecknar den kroppsdel av vilken gud skapade Eva, och som man hittills har översatt till "revben" – inte alls betyder revben.

Enligt Zevit används ordet "tsela" mer än 40 gånger i den gamla hebreiska bibeln, och de flesta gånger används det som namn för något som sticker ut från någonting annat: En kyrkas sidobyggnad, ett berg som sticker ut från en bergskedja eller liknande.

Teori undviker anatomiskt problem

Enligt Ziony Zevit ansåg forntidens judar alltså inte att Eva skapades av Adams revben. Därmed har de kringgått problemet att kvinnor och män har lika många revben – 24 – och inget av könen ser ut att sakna ett revben. Det har länge varit en sten i skon på religiösa forskare, som har kämpat med att förklara var det extra revbenet skulle ha suttit. Zevits nya teori löser detta anatomiska problem.

Samtidigt löser Zevits teori ett annat anatomiskt mysterium: Var är mannens penisben?

Eva skapades inte av ett revben, utan i stället av en "utstickande del" av Adam. En vågrät del, som sticker ut från den lodräta/upprätta kroppen… Man förstår vad det är som avses.

Kvinnan är det saknade penisbenet

När Ziony Zevit hade kommit fram till att "tsela" måste betyda "utstickande del" resonerade han sig fram till penisbenet utifrån flera möjligheter: Det handlade nog inte om Adams arm, eftersom det inte står någonting i Bibeln om att Adam bara skulle ha haft en arm. Detsamma gäller hans fötter.

Penisbenet har däremot alltid lyst med sin frånvaro hos det mänskliga hankönet. Många andra djurarter, bland annat schimpansen och gorillan, har ett ben som hjälper penis att hålla sig styv under samlag. Många har teroretiserat kring varför människan inte har en sådan "baculum".

Eva orsaken till den slappe mannen

Nu anser Ziony Zevit sig alltså ha löst gåtan, och han förklarar sin nya teori i en artikel i tidskriften The Biblical Archaeologic Review.

Därmed får kvinnan ännu en börda på sina axlar från det Gamla Testamentet: Eva förorsakar inte bara syndafallet, utan även mannens resningsproblem. Hon var en olycksfågel, den där Eva. Såvida man inte är Pfizer och tjänar multum på att sälja Viagra, vill säga.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: