Har sufier samma religion som andra muslimer?

Sufier intresserar sig varken för pengar eller makt. De är muslimer och försöker komma så nära Gud som möjligt.

Dancing dervish

Sufier är en grupp av muslimer, som finns inom både sunni- och shiaislam. De viger sitt liv åt att komma så nära Gud som möjligt och är inte intresserade av vare sig pengar eller av makt.

Ordet sufi kommer av det arabiska ordet för ull och syftar på sufiernas grova, enkla ylledräkt. Många av dem äger nästan ingenting, och vissa lever i kloster, som leds av sufimästare. Därifrån går de runt och tigger på samma sätt som tiggarmunkar.

Flera sufier är berömda för sina dikter och sin musik, som båda är metoder att föra dem närmare Gud. Sufier kan också närma sig Gud genom att undvika mat och dryck under längre tid eller genom att läsa högt ur Koranen tills de uppnår extas. Samma tillstånd kan uppnås genom att de dansar runt, runt till musik. Vissa turkiska sufier är kända för sin dans, då de närmast liknar en leksakssnurra. De kallas dansande dervischer.

När en sufimästare har dött, besöker hans anhängare ofta graven för att få del av hans kraft. Många muslimska teologer betraktar emellertid detta som en form av helgondyrkan och blasfemi, som i synnerhet ortodoxa muslimer ogillar.