Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dancing dervish
Kultur - Religion

Har sufier samma religion som andra muslimer?

Sufier intresserar sig varken för pengar eller makt. De är muslimer och försöker komma så nära Gud som möjligt.

Sufier är en grupp av muslimer, som finns inom både sunni- och shiaislam. De viger sitt liv åt att komma så nära Gud som möjligt och är inte intresserade av vare sig pengar eller av makt.

Ordet sufi kommer av det arabiska ordet för ull och syftar på sufiernas grova, enkla ylledräkt. Många av dem äger nästan ingenting, och vissa lever i kloster, som leds av sufimästare. Därifrån går de runt och tigger på samma sätt som tiggarmunkar.

Flera sufier är berömda för sina dikter och sin musik, som båda är metoder att föra dem närmare Gud. Sufier kan också närma sig Gud genom att undvika mat och dryck under längre tid eller genom att läsa högt ur Koranen tills de uppnår extas. Samma tillstånd kan uppnås genom att de dansar runt, runt till musik. Vissa turkiska sufier är kända för sin dans, då de närmast liknar en leksakssnurra. De kallas dansande dervischer.

När en sufimästare har dött, besöker hans anhängare ofta graven för att få del av hans kraft. Många muslimska teologer betraktar emellertid detta som en form av helgondyrkan och blasfemi, som i synnerhet ortodoxa muslimer ogillar.

Läs också:

Jesus
Myter

Varför firar vi jul den 24 december?

2 minuter
Griskött
Religion

Varför äter muslimer inte griskött?

1 minut
Religion

Varför råder det bildförbud inom judendomen och islam?

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj