Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Målning av Babels torn
© Shutterstock
Kultur - Religion

Fanns Babels torn i verkligheten?

Jag har hört om Babels torn som skulle nå ända upp till himlen, men vad var det för ett torn och fanns det i verkligheten?

I Första Moseboken kapitel elva berättas att alla människor talade samma språk, när de slog sig ned i Sinear (Mesopotamien), där de började bygga en stad och ett torn som skulle nå ända upp till himlen. Det blev de dock inte färdiga med, för Gud satte käppar i hjulet, då han tyckte att människorna blivit övermodiga. Han spred ut dem över hela jorden och lät dem tala olika språk, så att de inte längre förstod varandra. Därför heter platsen Babel, som på hebreiska betyder förvirring. Detta ord har dock ingenting med namnet Babylon att göra – det sistnämnda är den grekiska versionen av det akkadiska ordet babili, som betyder ”gudarnas port”. Det torn som nämns i Första Moseboken är sannolikt en ziggurat – ett slags stegpyramid av bränt lertegel med ett tempel på toppen. I Mesopotamien (dagens Irak) finns spår av ziggurater från så långt tillbaka som 4000 f Kr. I Babylon fanns även en ziggurat vid namn Etemenanki. Tornet nämns första gången i en inskription från 680 f Kr, men det är betydligt äldre och kan mycket väl ha gett inspiration till historien om Babels torn.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj