Varför tar vi på oss skojiga hattar på nyårsafton?

Seden med nyårshattar har rötter ända tillbaka i Romarriket.

Nyårshattar

Seden att ta på roliga hattar på nyårsafton härstammar från romarnas fester för fruktbarhetsguden Saturnus.

Under antiken firades guden genom att romarna bytte roller och kläder med slavarna för en dag. Slavarna fick fina kläder och uppvaktades av herrarna, som var iklädda trasor – en tradition som i dag innebär att vi bär en hatt.

Nyår jorden runt:

I många delar av världen innebär nyårsafton speciella seder eller kläder – för att säkerställa välstånd och fruktbarhet inför det nya året.

Filippinerna

Runda former symboliserar välstånd under det kommande året. Många filippinska familjer lägger därför runda frukter på bordet på nyårsafton.

Tyskland Tyskarna smälter en sked bly över ett stearinljus på nyårskvällen. Mönstret som bildas betraktas som ett omen om vad året ska medföra.

Turkiet

Turkarna anser att underklädernas färg är av betydelse inför det nya året. Rött bärs i hopp om kärlek, medan gult lockar fram pengar och lycka.

Spanien Här äter man tolv vindruvor – en för varje klockslag – för att få sina önskningar uppfyllda. Liknande traditioner finns i bland annat Mexiko.

Sydafrika

Speciellt i Johannesburg är det en tradition att inleda det nya året med att kasta gamla möbler, vaser och annan inredning ut genom fönstret.

Slaver ligger bakom mer än hattar till nyår

Romarrikets slavar och deras herrar bytte alltså roller för en enda dag, vilket har skapat traditionen med våra nyårshattar.

Men slavarna ligger också bakom ett lite mer epokgörande fenomen – nämligen demokratin. Utan deras arbetsinsats skulle invånarna inte ha tid att delta i och utveckla folkstyret i forntidens Grekland: