Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nyårshattar
Kultur

Varför tar vi på oss skojiga hattar på nyårsafton?

Seden med nyårshattar har rötter ända tillbaka i Romarriket.

Seden att ta på roliga hattar på nyårsafton härstammar från romarnas fester för fruktbarhetsguden Saturnus.

Under antiken firades guden genom att romarna bytte roller och kläder med slavarna för en dag. Slavarna fick fina kläder och uppvaktades av herrarna, som var iklädda trasor – en tradition som i dag innebär att vi bär en hatt.

Nyår jorden runt:

I många delar av världen innebär nyårsafton speciella seder eller kläder – för att säkerställa välstånd och fruktbarhet inför det nya året.

Filippinerna

Runda former symboliserar välstånd under det kommande året. Många filippinska familjer lägger därför runda frukter på bordet på nyårsafton.

Tyskland Tyskarna smälter en sked bly över ett stearinljus på nyårskvällen. Mönstret som bildas betraktas som ett omen om vad året ska medföra.

Turkiet

Turkarna anser att underklädernas färg är av betydelse inför det nya året. Rött bärs i hopp om kärlek, medan gult lockar fram pengar och lycka.

Spanien Här äter man tolv vindruvor – en för varje klockslag – för att få sina önskningar uppfyllda. Liknande traditioner finns i bland annat Mexiko.

Sydafrika

Speciellt i Johannesburg är det en tradition att inleda det nya året med att kasta gamla möbler, vaser och annan inredning ut genom fönstret.

Slaver ligger bakom mer än hattar till nyår

Romarrikets slavar och deras herrar bytte alltså roller för en enda dag, vilket har skapat traditionen med våra nyårshattar.

Men slavarna ligger också bakom ett lite mer epokgörande fenomen – nämligen demokratin. Utan deras arbetsinsats skulle invånarna inte ha tid att delta i och utveckla folkstyret i forntidens Grekland:

Läs också:

Miljö

Experter: Här är de fem farligaste typerna av plast i havet

3 minuter
Stjärnor

Den 21–26 februari: Se jordens närmaste nebulosa med blotta ögat

2 minuter
Højt blodtryk - blod strømmer gennem kroppen
Kroppen

Högt blodtryck får hjärnan att krympa

5 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj