Ny kalender kan göra dig rikare

Vår kalender är en hopplös kvarleva från forntiden som varje år kostar oss hundratals miljarder dollar. Men nu ar två amerikanska forskare tagit fram en helt ny kalender som ska ersätta den gamla och göra oss alla rikare.

Ny kalender

Världen har förändrat sig drastiskt sedan medeltiden, men kalendern ser fortfarande likadan ut.

Nu har dock astrofysikern Richard Henry och ekonomen Steve Hanke analyserat det som delar in vår tid och avslöjat dess dyra hemligheter.

Vår kalender kostar skjortan

Eftersom datumen inte hamnar på samma veckodag varje år tvingas arbetsgivarna göra nya arbetsplaner år efter år.

Till exempel måste skolledningen kämpa för att få ihop det invecklade pusslet med studiedagar, läroplaner och lov - och det kostar både tid och pengar.

Kalenderns kvartal har dessutom olika längder vilket gör det extremt komplicerat vid exempelvis bokföring eller då räntor ska räknas på lån och avkastning på obligationer.

Det leder till missvisande uträkningar som blir dyrbart på många nivåer i samhället, visar de två amerikanernas analyser.

Ny kalender har bara 364 dagar

Men nu har de två forskarna hittat en lösning på problemet. De har designat en ny kalender där datumen alltid hamnar på samma veckodag varje år och där alla fyra kvartal har samma längd.

Den nya kalendern har 364 dagar och eftersom talet är jämnt delbart med sju kommer året alltid att starta på samma veckodag.

I stället för en skottdag har kalendern en skottvecka vart femte eller sjätte år, och på så sätt blir även skottår jämt delbart med sju. Skottveckan ligger efter december och får en helt egen minimånad som kallas "Xtr".

Enligt forskarnas beräkningar kommer den nya kalendern att bara i USA innebära besparingar på hundratals miljarder dollar varje dollar varje år.