Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© 20th Century Fox, Marvel Studios, Warner Brothers, Paramount/montage
Kultur

Nasaforskare: Här är den värsta rymdfilmen

Hollywood spottar ur sig filmer om rymden i en strid ström. Men när rymdkännare testar filmerna är det inte allt som håller. Nasaanställda har fått säga sin mening och utsett de värsta och bästa rymdfilmerna.

Star Wars, Star Trek och Guardians of the Galaxy – listan på filmer där vetenskapen tas med en nypa salt är lång.

Men faktum är att ingen av de ovanstående hamnade i kategorin ”värsta rymdfilmen” när BBC nyligen frågade ett antal anställda vid Nasa vilken rymdfilm de gillade minst.

De tre filmerna fanns med bland de anställdas favoriter – underhållande filmer som inte utger sig för att grunda sig på vetenskap.

Förloraren överraskar

Bland de tillfrågade fanns det en stor enighet om vilken film som var värst: Gravity från 2013.

I filmen spelar Sandra Bullock en astronaut som kämpar för sitt liv efter att rymdskrot har träffat Hubbleteleskopet samtidigt som hon är i färd med att reparera det.

Men trots filmens fantastiska recensioner – och sju Oscarsstatyetter – är Nasaforskarna inte imponerade.

Fel gör den dålig

Kritiken handlar bland annat om att det förekommer många små fel i filmen. Exempelvis rör sig Bullock mellan olika kretslopp lite för enkelt: ISS befinner sig i ett kretslopp på 408 kilometers höjd, medan Hubble kretsar 547 kilometer ovan jorden.

I praktiken skulle ett byte mellan kretsloppen kräva stora mängder energi och svåra uträkningar för att lyckas. Men i filmen är det ett inga större problem för Bullock att förflytta sig från Hubble till ISS.

Det är inte första gången filmen får kritik för att vara full av vetenskapliga misstag. Videon nedan är från 2014 och går igenom fler fel i filmen.

Läs också:

Kultur

Fem farliga pandemier på film

5 minuter
Alien: Covenant
Kultur

5 sci-fi-filmer som gör dig smartare

4 minuter
Beteende

Skräckfilm kan skrämma livet ur dig

11 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj