Nasaforskare: Här är den värsta rymdfilmen

Hollywood spottar ur sig filmer om rymden i en strid ström. Men när rymdkännare testar filmerna är det inte allt som håller. Nasaanställda har fått säga sin mening och utsett de värsta och bästa rymdfilmerna.

© 20th Century Fox, Marvel Studios, Warner Brothers, Paramount/montage

Star Wars, Star Trek och Guardians of the Galaxy – listan på filmer där vetenskapen tas med en nypa salt är lång.

Men faktum är att ingen av de ovanstående hamnade i kategorin ”värsta rymdfilmen” när BBC nyligen frågade ett antal anställda vid Nasa vilken rymdfilm de gillade minst.

De tre filmerna fanns med bland de anställdas favoriter – underhållande filmer som inte utger sig för att grunda sig på vetenskap.

Förloraren överraskar

Bland de tillfrågade fanns det en stor enighet om vilken film som var värst: Gravity från 2013.

I filmen spelar Sandra Bullock en astronaut som kämpar för sitt liv efter att rymdskrot har träffat Hubbleteleskopet samtidigt som hon är i färd med att reparera det.

Men trots filmens fantastiska recensioner – och sju Oscarsstatyetter – är Nasaforskarna inte imponerade.

Fel gör den dålig

Kritiken handlar bland annat om att det förekommer många små fel i filmen. Exempelvis rör sig Bullock mellan olika kretslopp lite för enkelt: ISS befinner sig i ett kretslopp på 408 kilometers höjd, medan Hubble kretsar 547 kilometer ovan jorden.

I praktiken skulle ett byte mellan kretsloppen kräva stora mängder energi och svåra uträkningar för att lyckas. Men i filmen är det ett inga större problem för Bullock att förflytta sig från Hubble till ISS.

Det är inte första gången filmen får kritik för att vara full av vetenskapliga misstag. Videon nedan är från 2014 och går igenom fler fel i filmen.