När är det en bra idé att ta ett lån?

Att ta ett lån är idag en fullt naturlig del av våra liv. Om du vill köpa en bostad eller en bil är det i de allra flesta fall ett lån som gäller, men även i många andra situationer i livet. Det är alltså inget fel med att ta lån när man inte har tillräckligt med tid för att spara ihop pengarna, dock ska man inte se det som en permanent lösning så fort det blir skralt i kassan. Men hur vet man då när det är en bra idé att låna?

© Unsplash

Tips när du ska låna pengar

Det första du ska tänka på innan du tar ett lån är att jämföra så många långivare som möjligt, och det bästa sättet att göra detta är via en jämförelsesajt. Här får du nämligen de bästa erbjudanden från många olika långivare genom en enda kreditupplysning. Loanscouter är en av de mest populära jämförelsesajterna i Sverige, och om du bor i Norge kan du istället se Loanscouter Norge.

Den effektiva räntan är det viktigaste du ska hålla koll på när du jämför långivare, den ger dig nämligen totalkostnaden av lånet eftersom den inkluderar alla extrakostnader som har med krediten att göra.

Ju snabbare du betalar tillbaka lånet, desto lägre blir räntekostnaderna. Det bästa verktyget är att göra upp en budget över dina inkomster och utgifter för att komma fram till en realistisk tid för din avbetalningsplan. På så vis undviker du att betala för mycket ränta samtidigt som du förebygger att månadsavgiften blir för hög vilket kan ge dig ekonomiska problem.

Hur man ska tänka gällande lån

Det första du ska ta i beaktning är hur mycket pengar du egentligen ska låna. Om du har ett sparkapital du kan lägga som handpenning brukar det vara ett bra alternativ att göra detta. Låna aldrig mer än du verkligen behöver.

Det du vill låna till måste verkligen vara värt kostnaden för ett lån. En bil eller en bostad är det svårt att klara sig utan, men många lånar också till ett bröllop, för att starta upp en affärsverksamhet eller ett oväntat tandläkarbesök t ex. Om det är ett speciellt tillfälle och det inte finns en chans att spara ihop pengarna inom en rimlig framtid, om det handlar om någon typ av investering som du förväntar dig att tjäna pengar på eller att det inträffat någon akut händelse kan du känna dig trygg i att ett lån är en bra lösning.

Det vi inte rekommenderar att du lånar till är impulsköp, krogrundor eller restaurangbesök bland annat. Att låna för att betala av tidigare lån är heller ingen bra idé, om det inte handlar om ett så kallat samlingslån eller starta om-lån.