Fem fakta om sagoväsendet yeti

Forskare har hittat DNA i Himalaya från en ny, okänd björnart som kan ha samband med den mytomspunna yetin. Få en överblick över det mystiska djuret i våra Frågor & svar, och läs mer om de nya fynden nedan.

Yeti in the snow

Nya DNA-prover har öppnat dörren till att myten om yetin, en varelse som sägs leva i Himalaya, kan vara sann. Forskarna har samlat in DNA-prover från olika observationer av det gamla sagoväsendet och proverna har visat sig ha samband med en 40?000 år gammal utdöd isbjörn.

Fyndet blåser nytt liv i den gamla myten om det stora håriga djuret som du kan läsa mer om i våra Frågor & Svar:

1. Vad är en yeti?

Det legendariska odjuret – även kallad den förfärlige snömannen – är en ap- eller björnliknande varelse som bor i Himalaya i Nepal, Indien och Tibet.

2. Hur uppför sig en yeti?

Enligt myten är yetin ett stort hårigt djur som främst kommer fram om natten. Yetin kan både vissla och morra, men inte tala. Det skulle vara så starkt att det kan slå ihjäl en människa med ett enda slag.

3. När såg man den första yetin?

Det finns flera gamla historier i och runt omkring Nepal om folk som har träffat på varelsen, men den första officiella och offentliga observationen av en yeti dök upp 1925. Det var en tysk fotograf som påstod sig ha sett det skräckinjagande djuret.

Många hävdar att de har sett en yeti och några har även tagit bilder av varelsen – men de flesta fotografier avslöjas snabbt som ren bluff.

4. Hur förklaras observationerna?

När någon har sett en yeti, bortförklaras observationerna oftast med ett det har rört sig om andra, redan kända djur, som kan förväxlas med en yeti. Bland förklaringar finns exempelvis Chu-The, som är en liten apa som lever vid foten av berget, eller olika arter av tibetanska björnar som är tillhör familjen av brunbjörnar.

5. Har yetin avlägsna släktingar ?

Yetin är långt ifrån den enda myten om ett stort djur som osedd vandrar runt i avsides delar av världen:

? Orang pendek, Indonesien I Indonesien finns sägnen om Orang Pendek eller "den lilla människan". Myten berättar om en varelse som lever i de ogenomträngliga skogarna på Sumatra. Sägnen går minst 100 år tillbaka i tiden och fick nytt liv 2004 genom fyndet av Homo floresiensis på den närliggande ön Flores. Fyndet visar att en liten forntidsmänniskoart har levt i "grannskapet" ända fram till för 12?000 år sedan.

? Mande barung, Indien I Indien berättas historier om Mande barung, en apliknande skogsmänniska, som skulle leva i de avlägsna Garobergen i Indiens nordöstra provins Meghalaya. Berättelserna talar om en grå och svart gorillaliknande varelse som är upp emot tre meter hög och lever på frukt och växter.

? Mapinguarix, Brasilien I Amazonas finns det mystiska odjuret Mapinguari, en annan apliknande varelse med röd päls. Legenden varierar mellan berättelser om en enögd varelse med långa klor, krokodilhud och en extra mun på magen och en slags stor apa med kraftiga klor som liknar en upp emot två meter hög jättesengångare.

? Big Foot, Nordamerika I skogarna i USA:s nordvästra kust och i Kanada finns den välkända berättelsen och den amerikanska varianten av yetin: Big Foot. Den gorillaliknande varelsen med stora fötter är täckt med svart eller rödbrun päls, har stora ögon och kraftiga ögonbryn – och så ska den enligt uppgift lukta väldigt illa.

Vill du läsa mer om yetijakten i Himalaya?

För första gången någonsin har man DNA-testat den mystiska yeti-varelsen och forskarna anser att varelsen faktiskt kan existera.

Läs mer i vår artikel: