Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kultur - Myter

Var bor jultomten?

I USA kommer han från Nordpolen, medan finnarna håller på att han bor i Finland. Jultomten är en omsvärmad herre.

Var bor jultomten? Den frågan har gett upphov till många historier och diskussioner under tidernas gång och har nästan lett till några diplomatiska kriser mellan olika länder.

Efter att kommersiella krafter har börjat spela en allt större roll i julen, har det dykt upp allt fler förslag på den givmilde mannens adress. Enligt nordamerikansk tradition bor han på Nordpolen, och det beror i hög grad på tecknaren Thomas Nast, som 1866 föreslog just den adressen.

I andra länder har man föredragit att placera jultomten inom sina egna gränser. Danskarna håller på Grönland, medan finnarna anser att han bor strax utanför staden Rovaniemi. Från början bodde han på ett öde och isolerat berg i nordöstra Finland, men det var lite för långt bort för att han skulle kunna få besök.

I andra berättelser har han bott i Turkiet och på en avlägsen och öde plats långt upp mot norr i Ryssland. Det första är inte något dåligt förslag, då det var därifrån Sankt Nikolaus, jultomtens stamfader, kom.

Det senaste förslaget går ut på att han bor i bergen på gränsen mellan Kirgisistan och Kazakstan, eftersom det rent logistiskt är mest praktiskt, när han skall dela ut julklapparna. Det har fått de kirgisiska myndigheterna att lova att uppkalla ett berg efter jultomten.

I vissa länder gör man inte så stor affär av var han bor. Det gäller t ex Sverige och Norge, och även i Nederländerna är man lite mer svävande, när det gäller adressen, om än den nederländske jultomten Sinter Klaas i typiska fall ankommer med båt från Spanien.

Läs också:

Sjukdomar

Coronaviruset uppdatering: Få en överblick här

39 minuter
Intelligens

Därför är röran bra för din hjärna

2 minuter
Vädret

Förbisett väderfenomen kan driva 1,5 miljoner människor på flykt

8 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj