Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hur uppstod myten om tomten?
Kultur - Myter

Var kommer tomtar ifrån?

Var kommer tomtemyten ifrån? Och har det funnits fler övernaturliga väsen i Norden?

Enligt historiker är tomtarnas förfäder de romerska husgudarna som kallas larer.

I Romarriket var det en utbredd praxis att människor hade en husgud i form av en liten träfigur som föreställde en man. Husguden stod intill eldstaden och uppvaktades med färsk frukt, vin och kakor. Som tack sörjde guden för lycka och framgång i huset eller på gården där han bodde.

Men om husguden inte behandlades väl slutade han att skydda huset och förvandlades till en hämnare som i värsta fall tog livet av familjen.

Från husgudar till tomtar

Traditionen med husguden spreds i början av vår tideräkning bortom romarrikets gränser. I den europeiska vidskepelsen levde husguden vidare som en tomte som både var en retsticka och hemmets skyddsande.

I Norden blev tomten en gårdstomte som bodde på loftet i ladan eller över stallet. Från 1800-talet var tomten oftast klädd i grått och hade röd luva. Tomten hjälpte bonden och såg efter gårdens invånare och grödor – om bonden i sin tur såg till att ge tomten ett fat med risgrynsgröt med en smörklick varje lördagskväll samt vid högtider, exempelvis jul.

Tomtar var precis som häxor både vänner och fiender

Häxor kunde, precis som tomtar, vara både nyttiga och mindre nyttiga att ha vid sin sida. Man gjorde klokt i att hålla sig vän med dem. Läs mer om häxor i den här artikeln:

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj