Hur uppstod myten om tomten?

Var kommer tomtar ifrån?

Var kommer tomtemyten ifrån? Och har det funnits fler övernaturliga väsen i Norden?

20 november 2015

Enligt historiker är tomtarnas förfäder de romerska husgudarna som kallas larer.

I Romarriket var det en utbredd praxis att människor hade en husgud i form av en liten träfigur som föreställde en man. Husguden stod intill eldstaden och uppvaktades med färsk frukt, vin och kakor. Som tack sörjde guden för lycka och framgång i huset eller på gården där han bodde.

Men om husguden inte behandlades väl slutade han att skydda huset och förvandlades till en hämnare som i värsta fall tog livet av familjen.

Från husgudar till tomtar

Traditionen med husguden spreds i början av vår tideräkning bortom romarrikets gränser. I den europeiska vidskepelsen levde husguden vidare som en tomte som både var en retsticka och hemmets skyddsande.

I Norden blev tomten en gårdstomte som bodde på loftet i ladan eller över stallet. Från 1800-talet var tomten oftast klädd i grått och hade röd luva. Tomten hjälpte bonden och såg efter gårdens invånare och grödor – om bonden i sin tur såg till att ge tomten ett fat med risgrynsgröt med en smörklick varje lördagskväll samt vid högtider, exempelvis jul.

Tomtar var precis som häxor både vänner och fiender

Häxor kunde, precis som tomtar, vara både nyttiga och mindre nyttiga att ha vid sin sida. Man gjorde klokt i att hålla sig vän med dem. Läs mer om häxor i den här artikeln:

Andet end nisser

Fram till början av 1900-talet var tron på övernaturliga väsen utbredd över hela Norden:

GRUVFRUN En varelse som bodde i berg eller gruva och visade sig som en trollkärring. Hon skrämde bort männsikorna från malmfyndigheter i berget.

NÄCKEN Ett manligt väsen som höll till i älvar, åar och bäckar, ofta spelandes på sin fiol. Han försökte locka personer till sig för att dränka dem.

SKOGSRÅ Förförande vacker flicka med långt, utsläppt hår – men baktill hade hon en urholkad rygg, som på ett gammalt träd. Lät man sig lockas till dans med henne kunde man enligt sägen bli sinnessjuk, försvinna eller i värsta fall dö.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: