Mythbusters

Mythbusters tackar för sig

Efter 14 år i rutan är det nu slut med Mythbusters. Det populära programmet sänder sin sista säsong efter nyår.

29 oktober 2015 av Babak Arvanaghi

De har testat om man kan lura en alkometer. De har undersökt felaktigheterna i Star Wars. Och de har letat efter den bruna ton som påstås få människor att göra på sig.

Men nu är det slut: Mythbusters sänder från och med januari sin oåterkalleligt sista säsong. Av den anledningen har vi samlat några av de mest överraskande upptäckterna som värdarna Jamie Hyneman och Adam Savage har gjort.

"Elefanter är rädda för möss"

En liten vit mus var tillräckligt för att göra vilda elefanter nervösa och få dem att välja en annan väg. Adam och Jamie kunde knappt tro sina ögon och upprepade försöket flera gånger. Varje gång kom de fram till samma resultat: Elefanter ÄR rädda för möss.

"Man kan drunkna i kvicksand"

Både på film och i Kalle Anka-tidningar fastnar personer i kvicksand och dras ned. Ju mer de rör sig, desto snabbare går det. Men i verkligheten förhåller det sig lite annorlunda...

"Det går att lura en rörelsesensor"

Sensorn fungerar med hjälp av ljud och därför försöker tv-teamet med flera olika ljudabsorberande metoder. Förvånande nog är det den minst sannolika som fungerar bäst.

"Gaffatejp kan vara räddningen på en öde ö"

Jamie och Adam lämnades på en öde ö utrustade med en pall gaffatejp, som de måste klara sig med. De bygger bland annat sovplatser, ett nödrop och en kanot som klarar av de stora vågorna. Alltihop med hjälp av det silverfärgade undermedlet.

"Man kan ducka för en kula"

Du ser ett skott avlossas från en krypskytt flera hundra meter bort. Är det möjligt att kasta sig och ta täckning innan kulan träffar? Det lyckades faktiskt Jamie med, när avståndet var längre än 500 meter. I verkligheten är det högst osannolikt att man kan lyckas med det.

Störtar ett fygplan om en ruta krossas?

Få saker är så mytomspunna som flygresor – kanske för att många förknippar flytning med risker, känner nervositet och kanske till och med ångest för att något ska gå fel under resan.

Vad är sant och vad är falskt? I den här artikeln testar vi flygmyter:

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: