Julmyt: Var Maria jungfru när hon födde Jesus?

Maria har framställts som kristendomens moderliga och rena förgrundsgestalt som mirakulöst blev gravid och väntade Guds son. Det finns dock en annan förklaring till hennes jungfrulighet än det vi tror.

Ett översettningsfel gjorde Maria til jungfru.

Som ett av världens största mirakel blev den unga Maria gravid och födde en son utan att tidigare ha haft sex med en man.

"Jungfru" var ett översättningsfel

En trolig förklaring till att Maria blev gravid som jungfru är ett enkelt översättningsfel.

I Gamla testamentet förutspår judiska profeter nämligen att en ”ung kvinna” ska föda en son.

När den hebreiska texten översattes till grekiska blev det hebreiska ordet alma, som betyder ”ung kvinna”, till det grekiska ordet parthenos – ”jungfru”.

Det hebreiska ordet för jungfru, betula, finns inte i Gamla testamentet.

Jungfrufödsel gjorde Jesus mer säljande

De flesta forskare är eniga om att Jesus är en historisk person, men ingen känner till detaljer om befruktningen. Evangelierna är heller inte eniga om förloppet.

Enligt evangelisterna Mattheus och Lukas blev Maria gravid med den heliga Anden och var därför jungfru då hon födde Jesus. Hos Johannes omtalas dock Josef som pappa till Jesus.

Forskarna anser att evangelisterna hade starka intressen för att sprida läran om jungfrufödsel eftersom det sålde in Jesus bättre bland romarna.

I den romerska och grekiska antiken var det nämligen en utbredd tro på att viktiga personer hade skapats vid ett möte mellan en gud och en jungfru.