Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ett översettningsfel gjorde Maria til jungfru.

Kultur - Myter

Julmyt: Var Maria jungfru när hon födde Jesus?

Maria har framställts som kristendomens moderliga och rena förgrundsgestalt som mirakulöst blev gravid och väntade Guds son. Det finns dock en annan förklaring till hennes jungfrulighet än det vi tror.

Som ett av världens största mirakel blev den unga Maria gravid och födde en son utan att tidigare ha haft sex med en man.

"Jungfru" var ett översättningsfel

En trolig förklaring till att Maria blev gravid som jungfru är ett enkelt översättningsfel.

I Gamla testamentet förutspår judiska profeter nämligen att en ”ung kvinna” ska föda en son.

När den hebreiska texten översattes till grekiska blev det hebreiska ordet alma, som betyder ”ung kvinna”, till det grekiska ordet parthenos – ”jungfru”.

Det hebreiska ordet för jungfru, betula, finns inte i Gamla testamentet.

Jungfrufödsel gjorde Jesus mer säljande

De flesta forskare är eniga om att Jesus är en historisk person, men ingen känner till detaljer om befruktningen. Evangelierna är heller inte eniga om förloppet.

Enligt evangelisterna Mattheus och Lukas blev Maria gravid med den heliga Anden och var därför jungfru då hon födde Jesus. Hos Johannes omtalas dock Josef som pappa till Jesus.

Forskarna anser att evangelisterna hade starka intressen för att sprida läran om jungfrufödsel eftersom det sålde in Jesus bättre bland romarna.

I den romerska och grekiska antiken var det nämligen en utbredd tro på att viktiga personer hade skapats vid ett möte mellan en gud och en jungfru.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj