Jesus


© Shutterstock & Thomas Arnoldi

Julmyt: Har Jesus födelsedag den 24 december?

Varför firar vi Jesus födelsedag den 24 december? Det står nämligen inte skrivet någonstans i Bibeln att Jesus föddes i december.

10 december 2017 av Af Therese Boisen Haas

När kristna firar jul i slutet av december månad är det enligt traditionen för att Jesus föddes under natten mellan den 24 och 25 december.

Firandet av Jesu födelse hänger främst ihop med de förkristna traditionerna. Ingenstans i Bibeln står det nämligen att Jesus skulle ha fötts i december månad.

Bland forskarna går åsikterna isär gällande både hans födelsedatum och födelseår. Att julen ändå firas i slutet av december beror troligtvis på att romarna under förkristen tid firade mid­vinter­festen den 25 december.

På många sätt påminde romarnas fest om den högtid vikingarna firade i slutet av december.

Ge bort en julklapp som går rakt in i hjärnan - ett presentkort på Illustrerad Vetenskap.

Benämningen ”jul” är förvillande lik den hedniska, nordiska festen ”jól”, som var ett firande vid vintersolståndet. Skandinaverna firade då att ljuset var på väg tillbaka.

De kristna fortsatte den gamla traditionen men förklarade den istället med Jesu födelsedag. I den östra delen av romarriket insisterade man dock på att fira dagen den 6 januari. Den traditionen finns kvar i till exempel Ryssland.

Vad säger Bibeln? 

Evangelierna ger inga klara besked om Jesu födelse. Enligt Mattheus föddes Jesus under kung Herodes, det vill säga genast år 4 f.Kr. 

Men i Lukasevangeliet står det "att det skedde vid den tiden" då Quirinus höll en skattskrivning, vilket pekar på år 7 e. Kr. 

Även om forskarna inte är eniga lutar de dock mest åt år 4 f. Kr. 

Bibeln nämner inga datum, men runt 300-talet började kristna att fira Jesu födelse i december. 

Det var den romerske kejsaren Aurelian som införde en midvinterfest den 25 december, då man firade en populär romersk solgud. 

Genom att fira Kristus samma dag såg de kristna till att förtränga guden till förmån för Jesus. 

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: