Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Count Dracula
Kultur - Myter

Finns vampyrer i verkligheten?

Jag har läst att forskare nyligen har hittat en vampyrgrav i Bulgarien. Har det verkligen funnits vampyrer?

Vampyrer finns inte i verkligheten, men historier om blodsugande gengångare har varit en av folktrons mest utbredda myter. På många ställen i världen har arkeologer hittat gravar med människor som förmodats vara vampyrer. Ett av de nyaste fynden har gjorts i Bulgarien. Under utgrävningen av en kyrkoruin i Sozopol vid Svarta havet hittade forskare två cirka 700 år gamla människoskelett, som hade en järnstång genom bröstet.

Tron på vampyrer uppstod långt före vår tideräkning. Den tidigaste kända berättelsen om vampyrliknande varelser är cirka 4 000 år gammal och härrör från Mesopotamien. För omkring 500 år sedan sköljde tron på vampyrer in över Östeuropa, och föreställningen spred sig sedan till Västeuropa.

Greve Dracula bygger på verklig person

Historiens mest kända vampyr är Bram Stokers greve Dracula. Stokers Draculafigur är inspirerad av fursten Vlad Tepes Dracula, som regerade i Valakiet i Rumänien i mitten av 1400-talet. Tepes betyder ”spetsaren”, och fursten fick öknamnet för att han avrättade sina fiender genom att borra en påle genom dem. Pålen restes och spetsade därpå långsamt offret.

Läs också:

Myter

Vetenskapen krossar myten: Barn blir INTE höga av socker

5 minuter
Jesus
Myter

Varför firar vi jul den 24 december?

2 minuter
Yeti in the snow
Myter

Yetien går igen i Himalaya

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj