Lån utan UC - så fungerar det
Ibland händer saker i livet som gör att man behöver ett lån. Det kan vara allt från en oförutsedd utgift till att man behöver betala en tandläkarräkning som blev högre än man trodde.

Oavsett vilket är det viktigt att upprätta ett lån som man känner sig trygg med. Man kan ta ett snabblån utan UC om man vill behålla en god kreditvärdighet inför kommande bostadsköp eller annat som är viktig för ens privatliv.
När man tar ett lån och gör en kreditupplysning hos Kredit Upplysningscentralen, alltså UC, så påverkar det ens kreditvärdighet. Om man har för många upplysningar hos UC så kan det ibland göra att banken och hyresvärdar inte beviljar lån och hyresavtal. Det måste alltid göras en kreditupplysning enligt svensk lag när man tar ett lån, dock så kan den göras hos andra kreditupplysningsföretag.
Vad är ett snabblån?
Ett snabblån brukar vara en kortsiktig lösning på ett ekonomiskt problem. När man tar ett sådant lån brukar det betyda att summan man lånar ligger på mellan 3000 och 10.000 kronor. Det ska ofta betalas tillbaka inom 30 dagar och den korta avbetalningstiden gör att räntan blir ganska hög.
När du tar ett snabblån så betyder det att långivaren själv bestämmer hur hög räntan är och vilka avgifter som tillkommer på lånet. Har lånet en effektiv ränta som är högre än 30 % så räknas lånet som en högkostnads-kredit och då tillkommer särskilda regler vad gäller maxränta och kostnadstak.
Ett snabblån brukar vara ett lån man tar om man har behov av pengar snabbt för att kanske undvika en betalningsanmärkning. Pengarna betalas oftast ut direkt eller inom ett par timmar beroende på vilken bank man har. Det kan vara en stor fördel att jämföra olika långivare för att få de bästa villkoren och den lägsta möjliga räntan på sitt lån.
Vad är ränta på ett lån?
När man lånar pengar av en långivare så vill de ha betalt för att de erbjuder dig ett lån samt för risken de tar när de lånar ut pengar. Hur hög räntan är beror på vilket lån det rör sig om och hur hög risk långivaren tycker att det är att låna ut pengarna. När de kalkylerar på hur hög risken är så tittar de ofta på kreditvärdigheten hos låntagaren, tidigare betalningsanmärkningar samt om personen har något att säkra lånet med. Det kan vara exempelvis ett hus eller en bil. Har man det så brukar räntan bli lägre.