Kaffets påverkan hos det svenska folket

Konsumtion av kaffe är som störst i norra Europa och enligt forskning, så dricker svensken i genomsnitt 3-4 koppar kaffe om dagen. Populariteten har funnits med oss i många år och vi har haft en stor utveckling gällande tillagning av kaffe.

© Pixabay

Med hjälp av olika sorters bönor och tillagningsmetoder har vi fått ett bredare sortiment. Intresset för att agera en form av barista i hemmet blir allt mer vanligt. Några önskar att experimentera med olika örter, kryddor och andra smakämnen, medan andra hellre investerar i en form av kapselmaskin för att underlätta variationen.

Sedan flera år tillbaka har det funnits olika tillagningsmetoder, allt från enkel kokning utan behov av en maskin till olika typer av kaffemaskiner. En passion för kaffe har vuxit sig allt starkare hos det svenska folket.

Kaffekvarnen finns som ett komplement

Manuella kaffekvarnar har funnits med oss i över 100 år. Man häller i bönorna i en form av tratt och i mitten av denna tratt sitter en vev. När man med handen för runt denna vev i en cirkel, så förs bönorna ner i en kross där de mals ner till fint pulver. Detta pulver samlas sedan i en behållare i botten på kvarnen.

De eldrivna modellerna fungerar i princip likadant, men istället hackas bönorna sönder av små knivar. Kaffekvarn används inte lika flitigt i svenska hem idag, men en del kaffeälskare har en hemma som komplement till en espressomaskin.

Espressomaskinen syns mest på serveringar

Det var över 100 år sedan som den första espressomaskinen togs fram och mycket har hänt sedan dess. Den första modellen var ångdriven, där vatten tvingas fram genom ett tryck av ånga. Denna typ av espressomaskin syns på många serveringar idag, där det även finns en funktion för att ånga upp mjölk till ett skum. Skummad mjölk används bland annat till drycken cappuccino.

Vi nordeuropéer är glada för våra större koppar och gärna med olika smakämnen till. En trolig anledning kan vara att vi har ett kallare klimat och ofta dricker varma drycker för att hålla oss varma. Hos oss är det även populärt med olika typer av kaffedrinkar, både med och utan alkohol.

Kapselmaskinens popularitet ökar i svenska hem

Några anledningar till att kapselmaskiner blev så snabbt populära är för att det går snabbt att tillaga en kopp kaffe och man kan enkelt byta till en annan smak. Många ser denna variant som vardagslyx, bland annat för det höga priset på kaffekapslarna.

Däremot infaller inte detta typ av kaffe under kvalitetskaffe. Det kaffe som förvaras inne i kapslarna har blivit rostade i massiva partier, vilket sedan har blivit frystorkat. Kaffet har också förvarats i kapslarna lång tid, långt innan kapslarna har nått butikshyllan.