Hårdrock gör dig glad

Tvärt emot vad man kunde förvänta sig höjer heavy metal humöret och får ilska och undertryckta aggressioner att evaporera.

nyhet heavy metal

En australisk undersökning har visat att man genom att lyssna på hårdrock i tio minuter kan bli av med sin ilska och i stället bli upplyft och inspirerad.

Resultat motbevisar tes

Forskare vid University of Queensland intervjuade 39 rockälskande personer och bad dem tänka tillbaka på episoder i sitt liv då de kände sig arga. För att komma till ro igen kunde försökspersonerna efteråt välja mellan att sitta i tio minuter i tystnad och eller höra heavy metal på full volym.

Resultatet visade att de personer som lyssnade på metal lugnade ner sig i lika hög grad som personerna som satt i tystnad. Därmed är den generella tesen om att hårdrock ökar folks vrede direkt motbevisad.

Metal eller Mozart?

Undersökningen har dock vissa svagheter, då det endast var uttalade metal-fans som deltog i experimentet. Forskarna kan därför inte säga om heavy metal också har en lugnande effekt på till exempel Mozartälskare.

En tung rockkonsert med till exempel heavy metal-bandet Slipknot har ett ljudtryck på 110 decibel. Det är dock ingenting i jämförelse med havets mest högljudda invånare: